Bunker uit WO II verrijst tijdelijk uit het zand

In de bunker werd een aantal door de Duitse militairen achtergelaten gebruiksvoorwerpen ontdekt. Beeld MARTIJN BEEKMAN /GEMEENTE DEN HAAG
In de bunker werd een aantal door de Duitse militairen achtergelaten gebruiksvoorwerpen ontdekt.Beeld MARTIJN BEEKMAN /GEMEENTE DEN HAAG

Bij de herinrichting van de Scheveningse boulevard werd op strand een nieuwe bunker ontdekt. Bezoekers zijn alleen vandaag welkom. Maandag gaat zand er voorgoed overheen.

Even hangt op de Noordboulevard op Scheveningen de sfeer van de film 'Soldaat van Oranje', alsof Engelandvaarder Rutger Hauer ieder ogenblik in jacquet het strand kan komen oprennen. In plaats daarvan gaan journalisten via een geïmproviseerde trap een onlangs ontdekte bunker in die door het Duitse leger op het strand van Scheveningen is gebouwd. Vandaag mogen achthonderd mensen er een kijkje nemen.

Voordat iedereen in de put voor het Carlton Beach Hotel naar beneden gaat, deelt de Haagse wethouder Boudewijn Revis zaklampen uit. Het is in bunker 8535 aardedonker. Het bestaat uit twee kale, beklemmende vierkante ruimten. De eerste is de slaapkamer waar naar schatting acht militairen de nacht moesten doorbrengen. Aan een wand staat een vitrine met daarin de voorwerpen die hier twee maanden geleden werden aangetroffen, zoals een krant, munitie, een wapen, flessen, een sleutel, delen van een uniform.

Daarnaast is de ruimte waar de wapens stonden en de wacht werd gehouden. Voor een gat in de wand staat een betonnen tafel waarop ooit een mitrailleur stond. Door het schietgat komt geen licht naar binnen, want het huidige strand ligt inmiddels een paar meter hoger dan zeventig jaar geleden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Een van de ruimtes binnen in de bunker. Beeld MARTIJN BEEKMAN /GEMEENTE DEN HAAG
Een van de ruimtes binnen in de bunker.Beeld MARTIJN BEEKMAN /GEMEENTE DEN HAAG

Mensen die vandaag de bunker kunnen bezoeken - de achthonderd kaarten vlogen de deur uit - nemen vast ook een kijkje in de Nederlandse kazemat die wat dichter bij de Pier ligt. Die werd in 1939 gebouwd en was bij de gemeente bekend. Ook dit verdedigingswerk kwam samen met een gangenstelsel bij het graven en slopen uit het zand tevoorschijn, maar dat wekte minder verbazing.

Het graven is nodig voor het ingrijpende bouwproject Kust Gezond, dat de badplaats weer aantrekkelijk moet maken. De boulevard ligt tot ongeveer de Pier en Kurhaus behoorlijk aan gruzelementen. Vrachtwagens rijden aan en af voor het afvoer van het puin. De gemeente wil dat nog voor de zomer dit deel is opgeknapt met nieuwe gebouwen voor horeca en toeristenwinkels.

Dichtgemetseld

Die loeiende haast met bouwen leidt ertoe dat de bunker slechts één dag open is, en niet permanent. Maandag wordt hij dichtgemetseld, komt er een laag zand overheen en gaan bouwvakkers verder met de inrichting van het plein erboven. "Het is helaas te laat om nú nog de plannen aan te passen", zegt wethouder Revis.

Tim de Mos (35) begrijpt de reden, maar vindt het verschrikkelijk jammer. Hij is vrijwilliger bij de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen en 'behoorlijk bunkergek', zoals hij met Haagse tongval zegt. "We willen de geschiedenis zichtbaar maken. Dit is niet mooi, maar wel indrukwekkend."

Hij kreeg twee maanden geleden een telefoontje van de gemeente. "Zij weten precies waar wij blij van worden. Ik ben in de auto gesprongen om te kijken. In de dichtgemetselde ingang maakten we een gat en ik ben naar binnen gekropen. Altijd spannend natuurlijk. Ik denk dat ze de bunker al in 1945 hebben gesloten, want ik vond de Duitse spullen die nu in de vitrine liggen. Na de bevrijding was het letterlijk en figuurlijk: zand erover."

De Mos zag dat het een tweelingbroer was van een bunker die verderop ooit is ontdekt. "Die heb ik zelf nooit gezien, maar ik herkende hem meteen van de tekeningen."

Een meevaller vindt hij dat de Nederlandse kazemat wordt opgeknapt en na de zomer wel voor publiek opengaat. "Machtig mooi man."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden