Bundeling van hits en tunes van film en tv

Maar al te dikwijls ligt in gisteren de muziek van morgen verborgen. Niet belast door het verleden herontdekt een nieuwe generatie de vergeten geluiden van toen. Vandaag overkomt dat de filmmuziek, de televisie-tunes en de commercials.

Lange tijd door een incrowd van verzamelaars gekoesterd, biedt dit terrein nu een gretig te ontginnen eldorado voor deejays, producers, platenlabels en popmuzikanten. Componisten als Ennio Morricone (spaghetti-westerns) en John Barry (James Bond-films) zijn de cult-helden; herkenningsdeuntjes van bv. Thunderbirds en The Man from U.n.c.l.e. gelden opeens als kleine staaltjes van meesterschap.

Vooral de 'glasnost' die begin jaren '90 met de elektronische dansrevolutie en digitale apparatuur (sampling) op gang kwam, maakte de weg vrij voor deze nieuwe luister-attitude. In trip hop, jungle en op de dansvloer gaat het immers om het bouwen van klankschappen, om collages van geluiden uit de meest uiteenlopende bronnen.

Die verschijnen in steeds groteren getale op cd. De serie TELEVISION'S GREATEST HITS- REMOTE CONTROL (TVT Records) telt inmiddels 7 delen. Iedere uitgave bevat zo'n 60 tunes die in luttele seconden een Amerikaanse tv-serie uit de periode jaren '50 tot '90 voortoveren. Zo bevat deel I The Flintstones, Flipper en Batman; deel II The Pink Panther en Rawhide; deel IV Davy Crockett, Lassie en The Fugitive. Ontdaan van de bijbehorende beelden luister je nu opeens met verbazing naar de inventieve staaltjes compositie-techniek.

Ook THE CULT FILES: RE-OPENED (Silverscreen Records-Filmxcd 191) richt zich op tv-tunes, maar dan thematisch gegroepeerd. Met de bijgeleverde 3-D bril kun je genieten van 'Space' (o.a. Battlestar Galactica) of 'American TV cops' (o.a. Miami Vice en Kojak).

Bereikt de Italiaanse B-film geleidelijk aan een A-status (blijkens het laatste Filmfestival Rotterdam), de bijbehorende muziek gaat dezelfde weg. BEAT AT CINECITTA (Crippled-EFA 04382) bevat 17 thema's uit even zoveel films van regisseurs als Silvio Amadio en Lucio Fulci. Regelrechte camp sex-movies uit de sixties voorzien van dito muziek waarin galmende beat-gitaren de boventoon voeren. Van hoger niveau is het immense oeuvre dat Ennio Morricone in ruim dertig jaar bijeen componeerde. Hij werd de muzikale 'master of suspense' die met bizarre instrumenten-combinaties intense spanningsbogen orkestreerde. De spaghetti-western is zonder hem ondenkbaar.

'Once upon a time in the West' werd zijn beroemdste soundtrack en bezorgde hem een cult-naam. Tussen de talloze Morricone-uitgaves is zijn muziek bij Henry Verneuils 'Il Clan dei Siciliani' een van de sterkste (Cam's Soundtrack Encyclopedia-CSE 800-142). Een aardig totaaloverzicht biedt ACTION THRILLERS, ENNIO MORRICONE COLLECTION (RCA/BMG-74321.29873).

Qua populariteit en vakmanschap wordt Morricone hooguit afgetroefd door de Britse componist John Barry. Vanaf Dr. No ('63) is zijn naam onlosmakelijk verbonden met de James Bond film. De originele soundtracks zijn sinds jaar en dag beschikbaar, de hernieuwde belangstelling voor Barry's oeuvre biedt echter onverwachte perspectieven. Zo werpen de vertolkingen door het Londense Royal Philharmonic Orchestra (o.l.v. John Barry) een verrassend scherp licht op de kracht van zijn composities. JOHN BARRY, MOVIOLA II: ACTION & ADVENTURE (Epic-478601.2) bevat naast de bekende Bond-themas ook die van films als 'Dances with wolves' en 'The specialist', soms opgeblazen tot Wagneriaanse proporties.

'In gisteren ligt de muziek van morgen' zo laten de Propellerheads weten met hun hit 'Repeat history'. Het duo is met tien pop-collega's te vinden op SHAKEN AND STIRRED, the David Arnold James Bond Project (East West EW851; distributie Warner). Producer/gitarist Arnold brengt op deze compilatie een ode aan Bond en Barry via een onverwachte combinatie aan gast-muzikanten. Van Iggy Pop tot Pulp en van Leftfield tot Natacha Atlas, allemaal maken ze een hoofdzaak van wat eens als bijzaak gold.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden