Buma's CDA wil het alternatief zijn tussen de kemphanen

Sybrand Buma is officieel tot lijsttrekker van het CDA gekozen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, tijdens het partijcongres in De Fabrique in Utrecht. Beeld anp
Sybrand Buma is officieel tot lijsttrekker van het CDA gekozen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, tijdens het partijcongres in De Fabrique in Utrecht.Beeld anp

Het is nog een lange weg naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2017. Maar het officieel aantreden van de lijsttrekker biedt een vaag beeld van hoe een partij zich opstelt. CDA-aanvoerder Sybrand van Haersma Buma presenteerde zich zaterdag op het partijcongres in Utrecht als een man van het midden, het alternatief voor links en rechts.

Buma werd door het congres aangewezen als eerste man op de lijst voor de Kamerverkiezingen. In zijn speech zei hij: "Ik wil een politiek van het midden."

De weg die Buma bewandelt 'leidt niet verder naar links of naar rechts'; "Tegenstellingen hebben we genoeg. Polarisatie is de vijand van de oplossing." Bij de oprichting van het CDA moest toenmalig leider Dries van Agt al duidelijk maken waar het CDA stond: "We maken geen buiging naar links en buigen niet naar rechts."

Ondanks de woorden van Buma is toch het beeld dat hij het CDA de afgelopen jaren naar rechts heeft getrokken. Hij hamerde op lastenverlichting, op veiligheid en een kleinere overheid.

Pijlen op de VVD
Zijn pleidooi voor het midden was dan ook opvallend en daar komt bij dat hij toch zijn kritiek voornamelijk richtte op de VVD. Dat wordt in de verkiezingscampagne waarschijnlijk zijn grote concurrent. Buma sprak over 'gebroken beloftes' en stelt dat 'Nederland met Mark Rutte in een kramp terecht is gekomen'.

Buma legde in zijn toespraak de nadruk op normen en waarden en vindt dat het afgelopen moet zijn met schelden, vernederen en beledigen. "De vrijheid van meningsuiting biedt geen recht om te beledigen, en geen recht om maar wat te roepen, hoe kwetsend en hatelijk ook." Buma vindt dat andere partijen te tolerant zijn over vrijheid van meningsuiting. En hij noemde weer de VVD.

Stefaan de Clerck en Eelco Brinkman in gesprek met lijsttrekker Buma. Beeld anp
Stefaan de Clerck en Eelco Brinkman in gesprek met lijsttrekker Buma.Beeld anp
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom. Beeld anp
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom.Beeld anp

Hij maakte ook duidelijk dat van het CDA een harder buitenlandbeleid te verwachten is als de partij deelneemt aan een volgend kabinet. Kritischer over Europa en over samenwerking met Turkije.

"Zijn wij op de goede weg als wij in Europa het vluchtelingenvraagstuk willen oplossen door ons over te leveren aan een president die in eigen land democratie en mensenrechten aan zijn laars lapt?"

Geen kans
Buma was de enige kandidaat. Alhoewel het congres een paar jaar geleden nog meende dat lijsttrekkersverkiezingen prachtig zijn, is er nu in de partij geen behoefte aan een discussie over koers en ideologie. De ruzies die het CDA teisterden bij de samenwerking met de PVV in 2010 zijn nog te vers. Aardig zijn voor elkaar, samen optrekken, is nu de overheersende gedachte.

Kandidaten die zich meldden om met Buma in het strijdperk te treden kregen te horen dat zij geen kans maken. Het bestuur concludeerde dat Sybrand Buma 'er met zijn nuchterheid en standvastigheid met kop en schouders bovenuit stak', zei voorzitter Ruth Peetoom tegen het congres.

Het CDA vergadert in september met duizend leden over het verkiezingsprogramma: alle afdelingen kunnen mensen afvaardigen. Het programma dient beknopt te zijn, is de opdracht en moet in januari door het partijcongres worden vastgesteld.

De kandidatenlijst komt in november op een congres aan de orde. Oud-minister Liesbeth Spies selecteert een rijtjes namen van mogelijke Kamerleden.

Felicitaties voor Buma van Liesbeth Spies en Mona Keijzer. Beeld anp
Felicitaties voor Buma van Liesbeth Spies en Mona Keijzer.Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden