Buma: 'Kabinet zal referendum over sleepwet negeren'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet zal de uitslag van het referendum over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) negeren. Dat stelt CDA-leider Sybrand Buma. "Hier ga ik uiteindelijk de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum."

Redactie

Begin oktober kregen de initiatiefnemers van het referendum de benodigde 300.000 steunbetuigingen bijeen, zodat de stemming er gaat komen. Inmiddels is die steun uitgebreid tot ruim 400.000 mensen. De initiatiefnemers zijn in actie gekomen uit vrees voor hun privacy, nu in de Wiv de bevoegdheden van de AIVD en MIVD worden uitgebreid.

De diensten mogen internetverkeer van de kabel gaan aftappen. Ook is in de wet vastgelegd dat apparaten als smartphones, computers en smart-tv's gehackt mogen worden. Dat mag volgens de initiatiefnemers op zo'n grote schaal, dat de kans groot is dat ook de e-mails, app'jes en het surfgedrag van onschuldige burgers in de netten van de AIVD terecht komen. Vandaar de naam 'sleepwet'.

"En ik wil dat die sleepwet doorgaat", zegt Buma in de Volkskrant. Volgens hem denkt de rest van de coalitie er ook zo over. Hij noemt het referendum "een rest uit het verleden" en ziet daarom ook niet goed hoe de uitslag moet worden overgenomen, "terwijl we eigenlijk al hebben afgesproken dat we van het raadgevend referendum af willen."

Volgens de CDA-leider leent het onderwerp zich ook niet voor een volksraadpleging. Hij noemt de wet een "buitengewoon ingewikkeld ding met enorme consequenties als het niet doorgaat". Buma vindt dat daar niet enkel met een ja of een nee over moet worden gestemd.

Het referendum zal in maart volgend jaar plaatsvinden, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ook dat 'klopt gewoon niet' volgens Buma. Niet in iedere gemeente vinden dan verkiezingen plaats. "Op sommige plekken krijgt je dus een opkomst van 10 procent voor het referendum en op andere plekken van 70 procent."

Reacties op Buma

GroenLinks wil naar aanleiding van Buma's uitspraken weten wat er in het nieuwe kabinet precies is afgesproken over de uitslag van een referendum over de Wiv. Voor het debat over de regeringsverklaring volgende week moet premier Mark Rutte met tekst en uitleg komen, vindt Jesse Klaver.

"Wij willen weten of coalitiefracties hierover afspraken hebben gemaakt, of dat zij vrij kunnen opereren", zegt hij. "Het zou toch raar zijn om tegen mensen te zeggen: u mag wel gaan stemmen maar wat de uitslag ook wordt, we doen er toch niks mee."

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitspraken ,,de schaamte voorbij''. Op Twitter sprak hij van "Buma's dictatuur". Thierry Baudet van Forum voor Democratie vindt het "tijd voor kiezers om CDA te boycotten".

Ook de Amsterdamse studenten die ruim 400.000 handtekening inzamelden voor een referendum zijn teleurgesteld in Buma. "We vinden zijn uitlatingen erg onprofessioneel en ondemocratisch", zegt Tijn de Vos namens de initiatiefnemers.

"Het is erg zwak van hem dat hij het debat niet aangaat. Maar meerdere burgerrechtenorganisaties en politieke partijen zullen campagne gaan voeren voor het referendum om een sterk nee te laten horen. We hopen dat het volk via de stemming zal laten zien dat deze wet niet oké is en dat er toch aanpassingen gedaan moeten worden. We geven ook zeker niet op."

Lees ook: Opeens veel steun voor referendum

Lees ook: Dit zijn de gevolgen van de omstreden 'sleepwet'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden