Buma: Het valt helemaal niet mee met het extremisme

Sybrand Buma (CDA) in de Tweede Kamer tijdens het Kamerdebat over het actieplan van het kabinet tegen extremisme en radicalisering.Beeld ANP

Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen om djihadisme en radicalisering aan te pakken, heeft oppositiepartij CDA veel kritiek over zich heen gekregen over het voorstel om het verheerlijken van terrorisme strafbaar te stellen. D'66-leider Pechtold verweet zijn CDA-collega Buma dat hij een 'gedachtenpolitie' wil in Nederland.

Het kabinet van VVD en PvdA kondigde vorige week extra maatregelen aan tegen djihadisme, maar volgens CDA-leider Sybrand Buma gaan de kabinetsplannen niet ver genoeg. Hij stelde voor om ook het verheerlijken van geweld en terrorisme strafbaar te stellen. "Partijen die de democratie en rechtsstaat omver willen werpen en de sharia willen invoeren, moeten verboden worden", aldus Buma, die de extremistische Hizb ut Tahrir als voorbeeld noemde.

Zijn idee kwam hem op veel kritiek te staan van andere oppositiepartijen. D'66-leider Alexander Pechtold verweet Buma dat hij een 'gedachtenpolitie' wil. Hij zei dat Buma de onrust in Nederland voedt. SP-leider Emile Roemer meent dat de woorden van Buma alleen "voor de bühne" zijn bedoeld. "De rechtstaat beschermen doe je niet door hem af te breken", zei Roemer. Ook GroenLinks en VVD waren kritisch.

'U zit ernaast'
Buma zei dat het niet zijn bedoeling is gedachten strafbaar te stellen, maar hij wil wel dat er opgetreden kan worden tegen extremistische uitingen, zoals tijdens recente demonstraties in de Haagse Schilderswijk. Daar werden toen de acties van de terreurbeweging IS bejubeld. "Als u zegt dat het wel meevalt op dit moment, dan zit u er naast", hield hij de Kamer voor. Maar volgens andere fracties kunnen zulke uitingen nu ook al worden aangepakt.

Buma zei ook dat het kabinet te laat in actie komt. Hij wil dat bezuinigingen op de inlichtingendienst AIVD worden teruggedraaid. De ChristenUnie wees erop dat het CDA in de vorige kabinetsperiode, toen ze nog in de regering zat, bezuinigingen op de AIVD steunde. Pechtold daagde Buma uit met een dekking te komen.

Actiepunten kabinet 'oude prak'
De ministers Opstelten van Veiligheid en Justitie en Asscher van Sociale Zaken kwamen vorige week met een plan met 38 actiepunten om radicalisering beter te bestrijden. Het kabinet wil onder meer paspoorten van djihadgangers kunnen afnemen zonder tussenkomst van de rechter.

Ook over de kabinetsplannen was Pechtold kritisch. Volgens hem waren er van alle actiepunten "maar negen nieuw en zijn er vele alweer tussentijds onmogelijk gebleken", aldus de D'66-leider, die het "een opgewarmde oude prak" vond. Buma noemde het beleid van Opstelten "chaotisch".

De maatregelen van het kabinet tegen radicalisme werden echter door een meerderheid in de Tweede Kamer gesteund. De Kamer was wel tegen de brede registratie van de reisgegevens van alle Nederlanders als maatregel tegen djihadisme. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom schenden deze maatregelen de privacy van te veel goedwillende burgers.

Minister Opstelten zei tegen de Kamer dat het kabinet zal afzien van dit plan. Er blijft gewerkt worden met de bestaande lijst van djihadgangers, en er zal een nieuwe technische voorziening worden ontwikkeld om hun reisgegevens boven tafel te krijgen. Opstelten wil voorlopig geen verbod instellen op Hizb ut Tahrir, maar hij zegde wel een onderzoek toe naar de radicale beweging.

'Struisvogelbrigade'
PVV-leider Geert Wilders stelde dat het kabinet veel te slap optreedt tegen moslimterrorisme. Hij vindt dat djihadstrijders altijd hun paspoort moeten kwijtraken, ook al worden ze statenloos. Wat hem betreft krijgen ze een paspoort van Islamitische Staat (IS). Nederland hoeft hen ook niet tegen te houden, vindt hij, maar juist laten vertrekken naar Irak of Syrië. "Als ze maar niet terugkeren", aldus de PVV-voorman, die het kabinet een "struisvogelbrigade" noemde.

Samsom zei dat Wilders, die "hier in deze zaal al tien jaar en twee dagen staat te razen, te tieren, te stigmatiseren en te discrimineren", het probleem juist heeft verergerd. "U deed niets. Ja, u vergrootte het probleem", aldus de PvdA-leider.

Ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tijdens het Kamerdebat.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden