Buma: Europa moet versterkt

Beeld anp

Om samen grenzen te bewaken en zo de vluchtelingencrisis aan te pakken, is het CDA bereid bevoegdheden over te dragen aan Europa. Dat zegt partijleider Sybrand van Haersma Buma in een vraaggesprek met deze krant. "Rutte doet erg angstig als het gaat om de overdracht van zeggenschap, maar om het vluchtelingenprobleem op termijn aan te kunnen, ben ik bereid soevereiniteit in te leveren."

Buma vindt ook dat Nederland en Europa zich bewuster moeten worden van de eigen identiteit en culturele waarden.

Op het CDA-congres vandaag zal hij naar voren brengen dat het bieden van veiligheid weer de eerste taak moet worden van de overheid. De Europese Unie moet daartoe een geo-politieke factor van belang worden. Buma bepleit meer samenwerking om de Europese buitengrenzen te beschermen. Ook wil hij inniger defensiesamenwerking die ertoe kan leiden dat Europese soldaten buiten het continent actief zullen zijn.

Eerder pleitte Buma voor het instellen van veilige zones in Syrië. Dat is inmiddels onhaalbaar, erkent hij. Wel kunnen er in veilige delen van Afghanistan meer permanente vluchtelingenkampen worden ingericht.

Cultureel bewustzijn
Buma zegt zich goed te kunnen voorstellen dat meer geld voor ontwikkelingssamenwerking gericht wordt ingezet om de komst van vluchtelingen naar Europa tegen te gaan."Toen Spanje ontwikkelingsgeld ging concentreren op Marokko had dat meteen effect. Marokko stuurde mensen terug naar Mali."

Een nieuw cultureel bewustzijn is nodig in Europa, meent de CDA-leider, om weerbaar te zijn tegenover een 'chaotische' wereld. Hij noemt de opstelling van Rusland en Turkije, de oorlog in Syrië en de migratie. "We moeten beseffen dat wij niet bang hoeven te zijn als we weten dat wij een identiteit, waarden en een traditie hebben. Die zullen eerst en vooral benadrukt moeten worden. Alleen dan kan iets gedaan worden aan het groeiende gevoel van onveiligheid op dit continent".

Trots
Buma weigert zijn pleidooi te typeren als een pleidooi voor cultureel conservatisme. "Dat is een etiket, en ik ben niet van etiketten. In een wereld die chaotisch is en waarin veel veranderingen op ons afkomen, is het belangrijk trots te zijn op wat er is bereikt en daar ook voor te staan. De samenleving is te onzeker geworden, en daar komen veel gevoelens van onveiligheid uit voort."

De CDA-voorman vindt dat de vraag gesteld moet worden wanneer de opvang van vluchtelingen ophoudt. "Wie op straat staat, krijgt onderdak en voedsel. Dat is onze morele opdracht. Maar de vraag is wel hoelang wij daarmee kunnen doorgaan. De vluchtelingenstroom van nu is nog maar het begin. Waar is de grens?"

"Ik zou het naïef vinden niet over die vraag te praten. Klimaatverandering leidt ertoe dat Afrikanen migreren als daar niet meer voldoende voedsel kan worden geproduceerd. En ook in Afghanistan en Pakistan komen mensen in beweging, richting Europa."

Abonnees van Trouw lezen vandaag een uitgebreid interview met Sybrand van Haersma Buma in de Verdieping. "Laten we trots zijn op onze identiteit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden