Buma als aanvoerder van team anti-jihad

Recente tv-optredens van CDA-lijsttrekker Sybrand Buma in `Jinek', `WNL op zondag' en `Buitenhof'. Beeld TR
Recente tv-optredens van CDA-lijsttrekker Sybrand Buma in `Jinek', `WNL op zondag' en `Buitenhof'.Beeld TR

Met initiatieven als een verbod op verheerlijken van terreur ontpopt CDA-leider Buma zich tot de voorman van de strijd tegen extremisme.

De vraag is niet of, maar waar en wanneer een volgende aanslag zal worden gepleegd. Dat kan ook in ons land zijn", zei Sybrand Buma toen de Tweede Kamer een paar weken geleden sprak over de aanslagen in Parijs. "De terreur van de radicale islam", zo ging hij verder, "is de grootste bedreiging voor onze veiligheid op dit moment."

De CDA-leider ontwikkelt zich tot de aanvoerder van het antiterreurteam, de pleitbezorgers voor groot uitpakken tegen jihadisme. Of het nu voor de camera is bij Wakker Nederland of op de bank bij Eva Jinek: Van Haersma Buma trekt van leer. Het kabinet doet te weinig, het gevaar loert om de hoek.

Verheerlijken
Vorig jaar begon hij al met zijn strijd tegen radicalisering na demonstraties in Den Haag waarbij met vlaggen van Islamitische Staat werd gezwaaid. Hij kondigde aan met een initiatiefwet te komen om het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar te stellen. Daarna kwam het CDA met het plan voor een verbod op organisaties die de sharia willen invoeren in Nederland.

Buma verweet vervolgens moslimorganisaties zich te weinig uit te spreken tegen aanslagen en geweld en afgelopen zondag zei hij in het programma 'Buitenhof' dat teruggekeerde vechtersbazen uit Syrië en Irak de cel in moeten. Het is maar een greep uit de acties die Buma wil ondernemen, want zo voegde hij er zondag aan toe: veiligheid hoort prioriteit nummer één te zijn van de overheid.

De geestdrift van Buma is niet nieuw voor een CDA'er. Na 11 september 2001 verkondigde het Kamerlid Maxime Verhagen dat Nederlanders privacy moeten inleveren om hun veiligheid te kunnen waarborgen. Kamerlid Buma stak een paar jaar later zijn vinger op toen Verhagen als fractievoorzitter van het CDA vroeg wie een nota wilde schrijven over terreurdreiging en bescherming van de rechtsstaat. In dat stuk, verschenen in 2006 onder de titel 'Alles van waarde is weerbaar', betwijfelde Buma ook al of 'de Nederlandse rechtsstaat zich met voldoende kracht teweer kan stellen tegen extremisme en terrorisme'.

CDA-lijsttrekker Sybrand Buma bij `Jinek' en `WNL op zondag'. Beeld TR
CDA-lijsttrekker Sybrand Buma bij `Jinek' en `WNL op zondag'.Beeld TR

"De nota 'Alles van waarde is weerbaar' heb ik twee weken geleden nog eens nagelezen", zegt Ger Koopmans, lijsttrekker voor het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg. "Wij zaten toen goed in een glazen bol te kijken." Koopmans was in 2006 Kamerlid en schreef het stuk samen met Van Haersma Buma.

Dat het CDA als oppositiepartij hamert op veiligheid omdat de verkiezingen voor de Provinciale Staten in aantocht zijn, vindt Koopmans kletskoek. "In een televisieprogramma roepen dat provincies meer moeten investeren, zoals D66 doet, dát is campagne. Die partij geeft het geld van een ander uit. Buma heeft het over veiligheid en doet dat jaar in jaar uit, ook buiten campagnetijd. Het speelt nu natuurlijk extra, ook hier in Limburg, want vlakbij, in het Belgische Maaseik, zijn onlangs nog twaalf geradicaliseerde jihadisten opgepakt."

Oprechte interesse
Wie ook te maken heeft met recente antiterreurmaatregelen is burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, eveneens een partijgenoot van Sybrand Buma. "Het is goed om actie te ondernemen, maar wel met het koppie erbij", meent hij. "En of het nu campagnetijd is of niet, ik denk dat Sybrand Buma praat vanuit oprechte interesse."

"Het is goed dat Buma dit thema naar zich toe trekt", zegt Bruls. "Hij heeft een sterk punt als hij zegt dat de AIVD moet worden versterkt." In Nijmegen is sinds kort het zogenoemde 'casusoverleg' geïntroduceerd, vertelt hij. Daarbij bespreken onder meer politie, gemeente en de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) de nieuwste ontwikkeling op het terrein van radicalisering.

"Het is van groot belang dat de landelijke overheid ons vertelt wat er gaande is en dat wij ook onze informatie delen. Op die manier komen lokale netwerken in beeld. Maar het gebeurt regelmatig dat de NCTV niet in staat is om bij het overleg te zijn, omdat er geen tijd voor is. Dan denk ik: dat is niet goed. Bij ons draait dit casusoverleg, maar stel dat je zoiets in vijftig gemeenten wil opzetten dan is er, naar mijn indruk, bij de landelijke overheid te weinig capaciteit."

In gesprek
De burgemeester van Nijmegen heeft ook kritiek op Buma. "Weer een nieuwe maatregel hoeft voor mij niet. Daarmee straal je te veel uit dat het aan de islam ligt. Laat dat maar aan de PVV over. Het strafbaar stellen van het verheerlijken van terrorisme is niet nodig. Ik ga liever in gesprek met die mensen. Het verbieden van meningen, daar ben ik niet voor. Haat zaaien is al verboden en het zou kunnen dat de wet op dat punt scherper moet, maar dat is het dan ook."

Het delen van informatie helpt, zegt Bruls, repressie helpt niet. "Of je nu van het CDA bent of niet, ik meen dat repressieve maatregelen de radicalisering niet zullen indammen. Dat verhaal wil ik graag naar het rijk der fabelen verwijzen. De bestrijding van jihadisme en radicalisering vraagt om een maatschappelijk gesprek. Het is een mondiaal en landelijk probleem en voor het gesprek is het nodig dat wij voldoende informatie en ondersteuning krijgen."

Hij meent dat radicalisering niet wordt veroorzaakt door de islam. "Het heeft te maken met de positie waarin mensen terecht zijn gekomen. Radicalisering in het geloof kan een rol spelen, maar de werkelijkheid is vele malen kleurrijker."

200 miljoen
Waar premier Rutte het land geruststelt, is Buma ongerust. Eerder zei de minister-president dat er voldoende budget en mankracht is bij de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. En als er meer geld bij moet, kan dat. Het kabinet antwoordde gisteren op vragen van zeven fractievoorzitters van oppositiepartijen over onder meer de capaciteit van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Er wordt herhaald dat er een onderzoek komt naar werklast. De dreiging kan wel eens lang aanhouden en is de klus dan door de huidige bezetting vol te houden? Het budget van de AIVD is tussen 2007 en 2013 overigens gestegen van 70 miljoen naar 200 miljoen euro. Daarna is er wel bezuinigd, maar kwam er ook weer geld bij. Volgende week debatteert de Kamer opnieuw.

CDA'er Ger Koopmans vindt dat Buma met zijn ijver 'de juiste toon en urgentie' verwoordt. Het is volkomen normaal dat het CDA ongerust is over de capaciteit van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, meent hij. "Als alle fractievoorzitters van de oppositie in de Tweede Kamer zeggen dat zij ongerust zijn, zou ik maar eens rechtop gaan zitten als ik de minister-president was."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden