Bulle Bas

Niet klagen, wij zijn ook redelijk bediend. De Bulle Bas die bij ons op het dorp de politie leidt en doorgaans hoorbaar in slaap kachelt als een probleem hem boven de versierde pet gaat, en dat is al heel gauw, meent dat de agressieve fietser dit jaar speerpunt van beleid moet worden. De agressieve fietser is herkenbaar aan geen licht en het rijden door een rood stoplicht. Enfin: ik, soms.

Nu moet ik er dus rekening mee houden binnenkort wegens zo een vergrijp minimaal gearresteerd te worden. En dan dien ik mijn zegeningen te tellen, namelijk dat ik niet onder de halve zool van Flevoland val, want die zou geloof ik meteen ons uit z'n polder verbannen. Waar naartoe? Ik zou het onderhand niet meer weten. Genen-geluk: ik ben geen pedo, want na registratie zou ik van pure ellende wel in Thailand moeten gaan wonen.

Ik vind het wat onoverzichtelijk geworden, die nieuwjaarspraatjes van al die korpscheffen. Kunnen we dat ook niet beperken tot één politiecommissaris, de jaarlijks bij loting aan te wijzen Youp van 't Hek van de hoge petten, die op 1 januari een toespraak mag houden met allemaal rare dingen erin die ze doorgaans onder elkaar vertellen als ze even niet bezig zijn de agentes in de billen te knijpen.

Die van Flevoland kwam dus met het verhaal over het weren van criminele gezinnen. Weten we waarom er zo weinig Flevoland in 'Opsporing Verzocht' zit. Want 300 families verzorgen daar samen 18 procent van de criminaliteit. Ik zou zeggen: als ze zo bekend zijn kan het corps met 18 procent ingekrompen worden. Maar vervolgde de commissaris zijn rede: de politie is ervoor om dit soort vragen te bedenken maar helaas de opleiding, en nog wel wat meer zou ik zeggen, ontbreekt ze om ook het antwoord te kunnen geven.

Flevolandse Bulle Bas, het is u waarschijnlijk niet bekend, maar de vraag is het antwoord. De politie daar vindt dat ze hun vaste klanten er uit moet kunnen gooien. Ik ga er tenminste van uit dat de situatie in Flevoland niet dermate bedreigend is voor de bevolking, dat niemand op het bureau het nieuwsjaarsgezwam van de commissaris tevoren mocht nazien op al te grote gekte.

Bij ons op het dorp heet dat fietserstroost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden