Bulk van beleggingen naar 'gewone' fondsen

Van onze redactie economie AMSTERDAM - 'Ethische' en groene beleggingsfondsen staan in de belangstelling. Maar het grote geld zit bij - en gaat nog altijd naar - andere beleggingsfondsen. Zo trok het onlangs gelanceerde 'ideële' MeerWaarde Beleggingsfonds van Triodos Bank en Delta Lloyd 35 miljoen gulden aan. Het Dynamisch Internationaal Garantiefonds, een nieuw soort click-fonds van ABN Amro, daarentegen plukte in één klap ruim één miljard uit de markt.

Hoewel de 35 miljoen gulden van Triodos en Delta Lloyd schril afsteken bij het financiële geweld van ABN Amro, is woordvoerder T. Steiner van Triodos Bank niet ontevreden over de belangstelling voor het nieuwe MeerWaarde Fonds, dat sinds 2 mei op de Amsterdamse beurs genoteerd staat. Triodos had op iets meer interesse gehoopt, maar heeft nooit gedacht dat het nieuwe fonds meteen een klapper zou worden. Volgens Steiner zou het mooi zijn als er over enige tijd 50 miljoen in het fonds zit. Dat zit er volgens hem zeker in. De potentiële clientèle kenmerkt zich niet door grote haast, meent hij.

Het Meerwaarde Fonds belegt enerzijds in bedrijven en sectoren die vooroplopen bij het streven naar een duurzame maatschappij (zoals biologische-landbouw, spoorwegen, producenten van ziekenhuisapparatuur) en anderzijds in beurs-genoteerde bedrijven die zich op milieu- en sociaal gebied onderscheiden.

Daarmee verschilt het fonds van fondsen die de Triodos Bank eerder lanceerde, zoals het Biogrond Beleggingsfonds dat alleen investeert in biologische en biologisch-dynamische landbouw (omvang: 17 miljoen gulden), het Windfonds dat investeert in windenergie (19 miljoen) en het Groene Beleggingsfonds ('groene' beleggingen in het algemeen, 27 miljoen). Het MeerWaarde Fonds belegt zowel in aandelen als in obligaties en andere vastrentende waarden.

Voorlopig is het MeerWaarde Fonds nog een stuk kleiner dan het ASN Aandelenfonds dat wereldwijd in aandelen belegt van gewone bedrijven (zoals Randstad, Getronics, Océ en Van Melle, Body Shop, Marks & Spencer) die zich onder meer op milieu- en sociaal gebied onderscheiden. Dit fonds heeft inmiddels meer dan 100 miljoen gulden belegd, een bedrag dat de komende maanden wel zal stijgen, omdat het fonds over 1996 een opvallend hoog rendement (45,4 procent) haalde. De 'ideëele' belegger kan ook nog terecht bij Het Andere Beleggingsfonds, dat in aandelen èn obligaties belegt en de betrokken bedrijven aan een ethische toets onderwerpt.)

Groter qua omvang zijn de groenfondsen van de grote banken, die met het ingelegde geld voornamelijk leningen verstrekken voor milieu-vriendelijke projecten. Zo zit er in het Groenfonds van ABN Amro 442 miljoen gulden, een fractie meer dan in het Groenrentefonds van Rabobank en Robeco. Het Groenfonds van de Postbank heeft tot nu toe 240 miljoen aangetrokken.

Die cijfers bewijzen dat de belangstelling voor groen beleggen toeneemt. De interesse is zo groot dat de betrokken drie grote banken nog veel meer geld zouden kunnen aantrekken met hun groenfondsen, zo bevestigen woordvoerders. Het probleem is echter dat de fondsen voorlopig niet meer geld kunnen wegzetten.

Minstens 70 procent van het geld dat deze groenfondsen investeren, moet ten goede komen aan projecten die van het ministerie van Vrom het stempel 'groen' krijgen. Alleen als die 70 procent wordt gehaald, hebben de beleggers in die fondsen recht op belastingvrije uitkeringen. Dat soort projecten ligt echter niet voor het oprapen. De omvang van de groenfondsen wordt dus niet beperkt door de belangstelling van beleggers maar door het gebrek aan goede projecten. Overigens voldoen ook Biogrond, het Windfonds en het Groene Beleggingsfonds van de Triodos Bank aan de 'groene' eisen van Vrom. Het MeerWaarde Fonds niet, omdat dit deels in gewone bedrijven belegt.

De populariteit van de ideële en groenfondsen mag toenemen, de aantrekkingskracht die andere beleggingsfondsen uitoefenen is groter. Een echte klapper is het nieuwe Dynamisch Internationaal Garantiefonds van ABN Amro waar beleggers al 1,05 miljard gulden in stopten. Geen fonds presteerde dat eerder bij een introductie. Het fonds lijkt op de zogeheten click-fondsen, die een bepaalde koerswinst meteen 'vastzetten' zodat beleggers ingedekt zijn tegen koersdalingen. Diverse banken hebben al click-fondsen op de markt gebracht en er flink mee gescoord. De gezamenlijke inleg beloopt al een paar miljard gulden.

Het Dynamisch Internationaal Garantiefonds is bij lange na niet het enige miljardenfonds. ABN Amro alleen al heeft elf fondsen waarin meer dan één miljard gulden zit. Het Liquiditeiten Groeifonds dat belegt in kortlopende leningen is daarvan de grootste: 3,7 miljard gulden. ING heeft vier fondsen waarin meer dan één miljard is ingelegd, de Postbank heeft er twee: het Postbank Beleggingsfonds dat belegt in obligaties, aandelen, onroerend goed en liquiditeiten en een vermogen van ongeveer twee miljard heeft en het Postbank Vermogensgroeifonds dat voornamelijk in obligaties belegt.

Tot de grote jongens behoren verder onder meer het Aegon Aandelenfonds (3,3 miljard), Rolinco (aandelen, 5,8 miljard), Robeco (eveneens aandelen, 10,9 miljard) en Rodamco (vastgoed, 13,2 miljard).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden