Bulgursalade met tonijn

null Beeld TR Beeld
Beeld TR Beeld

Laat je niet ontmoedigen door de flinke lijst met ingrediënten voor dit gerecht, want het is zeer de moeite waard. Het is een variatie op een recept van Melissa Clark uit The New York Times, die er zo enthousiast over was dat ik het moest proberen.

Clark vult kleine groene paprika's met het mengsel, wat ik te bewerkelijk vond. Dus ik heb er een hoofdgerecht van gemaakt, en het smaakt spectaculair.

Let op dat de ingrediënten die je gebruikt van goede kwaliteit zijn: tonijn in olie, geurige verse kruiden en grove, liefst biologische bulgur. De bereiding vergt enkele stappen, maar moeilijk is het niet. Deze salade is zowel warm als op kamertemperatuur heerlijk.

Ingrediënten (voor 4 personen)

200 g grove bulgur
1 el tomatenpuree
1 tl gemalen komijn,
ca. 500 ml kippenbouillon
1 ui, gesnipperd
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 groene paprika, fijngesneden
3 jalapeño-pepertjes, fijngehakt
2 tenen knoflook, heel fijngehakt
peper, zout, olijfolie
2 blik tonijn in olie
2 el mayonaise
1 el Griekse yoghurt
ca. 2 el citroensap
2 el kappertjes
zelfgehakte kruiden (munt, basilicum, koriander, peterselie)
1/2 rode paprika, fijngesneden

Verhit 1 eetlepel olie in een pan, liefst een pan met dikke bodem, en rooster de bulgur onder af en toe roeren circa 3 minuten, tot het nootachtig ruikt. Roer de tomatenpuree, komijn en een 1/2 theelepel zout erdoor en bak nog 1 à 2 minuten door.

Voeg de bouillon toe en kook de bulgur met het deksel op de pan in 15 à 20 minuten gaar. Giet eventueel overtollig kookvocht af.

Verhit 3 eetlepel olie in een koekepan en bak de ui 1 à 2 minuten. Bak de selderij, de helft van de paprika, 2/3 deel van jalapeño's en knoflook mee tot groenten zacht worden. Voeg enkele el water toe en bak zachtjes verder gaar. Breng op smaak met zout en peper.

Giet de olie van de tonijn bij de bulgur. Doe de tonijn in een diep bord en breek het met een vork in stukken. Voeg de mayonaise, yoghurt, 2 eetlepel citroensap en 1 eetlepel olijfolie toe en roer tot de tonijn in vlokken verdeeld is.

Doe de bulgur in een kom en meng tonijnmengsel, gebakken groenten, kappertjes, verse kruiden, rode en groene paprika en rest van jalapeño's erdoor. Bedruppel met wat citroensap en serveer. Lekker met groene groenten of een salade.

Meer inspiratie? Bekijk hier al onze recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden