Bulgur-pilav

Turkije won het Europees Songfestival, dus Turkije is Europees. Vond ik niet toen ik aankwam in Konya, waar kookschrijfster Nevin Halici woont. Het stadsbeeld wordt beheerst door een imposante moskee, genoemd naar de mysticus Mevlana. Nevin schrijft een boek over het voedsel van de congregatie, die de stadia waarin men dichter bij de Almachtige dacht te komen, beschreef in kooktermen. ,,Kook jezelf, dan zul je niet bederven.''

In dat boek komt natuurlijk bulgur voor. Dagelijkse kost in Ana tolië, de graanschuur van Turkije. De streek waar een jongeman traditioneel aankondigde dat hij wilde gaan trouwen door plotsklaps de lepel in de gemeenschappelijke schotel met bulgur te steken en van tafel te gaan.

Bulgur Pilavi kun je zo eten, maar ook met gehaktballetjes (köfte).

Voor twee personen:

Pilav:

2 el boter; 50 g gesnipperde uien; 25 g groene pepers zonder pit; 250 g tomaten in parten, geschild en ontpit gewogen; 125 g grove bulgur*; 1/4 l gezouten bouillon

Balletjes:

125 g lams- of rundergehakt; 1 el gehakte rode ui; 1 uitgeknepen teen knoflook; 1/2 el pijnboompitten; 1/2 el krenten; 1 tl kaneel; 1/2 tl cayennepeper; 2 el broodkruim; 1 el fijngesneden dillegroen; 1 el peterselie; zout; bloem; olie

Garnituur:

1 komkommer, zout; 1 potje Griekse yoghurt; 1 teen knoflook; muntblad; citroensap;

olijven, augurkjes, radijs

Boter smelten in een wijde pan. Uiensnippers zachtjes glazig bakken, fijngesneden pepers, tomaten, bulgur, zout en bouillon toevoegen. Twintig minuten toegedekt koken. Gehakt kneden met alles behalve de bloem en olie. Acht balletjes maken. Door bloem rollen. Zachtjes rondom bruinbakken in de olie.

De komkommer schillen, halveren in de lengte, pitten weghalen met een theelepel. Dikke plakjes met zout bestrooid kwartier laten staan. Afspoelen, afdrogen. Mengen met yoghurt, uitgeperst knoflook, fijngesneden munt. Deze Cacik, bulgur en balletjes apart serveren, net als de olijven, augurkjes en radijs.

* Gekookte, gedroogde, gehakte tarwekorrels, te koop in Turkse winkels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden