Bulgarije arresteert tientallen mensen om documentfraude

Beeld AFP

Twintig mensen zijn begin deze week in Bulgarije gearresteerd op verdenking van fraude met documenten om het Bulgaarse burgerschap te verkrijgen.

Bulgaarse aanklagers onderzoeken of ambtenaren en tussenpersonen zich schuldig hebben gemaakt aan het vragen van steekpenningen voor het vervaardigen van een certificaat dat ‘Bulgaarse wortels’ bewijst.

Moldaviërs, Macedoniërs en Oekraïners betaalden duizenden euro’s per persoon voor zo’n document. ­Onder deze nationaliteiten is het certificaat heel gewild, omdat het een eerste stap betekent op weg naar het verkrijgen van het Bulgaarse burgerschap, dat vrij reizen en werken binnen de hele Europese Unie mogelijk maakt. Alleen al in de eerste helft van dit jaar kregen duizenden mensen het Bulgaarse burgerschap toegekend, ­nadat ze een certificaat van het staatsagentschap voor Bulgaren in het buitenland (Saba) konden overleggen. De directeur van Saba is een van de verdachten, hij werd net als een paar van zijn medewerkers opgepakt.

Al jaren zingen de verhalen over corruptie bij het verstrekken van de Bulgaarse nationaliteit rond. Waarom er juist nu werk van wordt gemaakt, is niet helemaal duidelijk. Volgens corruptie-expert Ruslan Stefanov van het Centre for the Study of Democracy in Sofia valt daar vooralsnog alleen nog over te speculeren. “De meest ­cynische verklaring zou kunnen zijn dat het te maken heeft met een interne politieke afrekening. Maar het kan ook zijn dat Bulgarije punten in Europa wil scoren en wil laten zien dat het werk maakt van de strijd tegen corruptie.” Sommige landen, waaronder Nederland, dringen daar bij de Bulgaarse regering op aan.

Schandalen

De Europese Commissie stelde vorig jaar nog in een rapport dat het land tien jaar na de toetreding tot de EU nog maar weinig heeft klaargespeeld als het gaat om de veroordeling van hooggeplaatste figuren voor corruptie. Brussel concludeerde destijds dat corruptieschandalen wel worden ­bekeken maar niet duidelijk worden vervolgd.

“We hebben al heel vaak gezien dat zaken werden opgepakt die niet op veroordelingen uitdraaiden”, aldus Stefanov. Dat heeft volgens hem niet alleen te maken met een gebrek aan politieke wil, maar ook met een ­gebrek aan capaciteit en vaardigheden. “Corruptie aantonen, vooral in de hoogste regionen, is geen makkelijke taak. Je hebt bijvoorbeeld heel geavanceerde kennis nodig over witwassen en het achterhalen van betalingen. Ambtsmisbruik, waar ook ter wereld, is vaak lastig te bewijzen.”

Onlangs werden in Bulgarije een speciale aanklager en een aparte commissie opgericht die zich vooral moeten gaan richten op corruptie waarbij hooggeplaatste figuren zijn betrokken. Zij zullen zich ook over de valse papieren voor Bulgaars burgerschap buigen.

“Ik geef ze het voordeel van de twijfel”, zegt Stefanov, “maar ik heb geleerd pas een conclusie te trekken als er echt een vonnis ligt.”

Lees ook:

Bulgarije staat onder grote internationale druk na de moord op een journalist

De Bulgaarse overheid staat onder toenemende internationale druk om opheldering te verschaffen over de moord op journaliste Viktoria Marinova. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden