Bulgaren willen weten wie Saddam steunde in ruil voor olie

* Een aanval tegen de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP) en tegen de Bulgaarse president Georgi Parvanov. Zo omschreef BSP-vice-president Rumen Ovcharov onlangs een Iraakse lijst met namen, organisaties en politieke partijen wereldwijd, die olie van Saddam Hoessein zouden hebben gekregen in ruil voor politieke steun aan zijn regime. Volgens Ovcharov was de aanval een poging tot vernietiging van het Bulgaarse politieke systeem.

Runa Hellinga

Ovcharov lijkt het perspectief een beetje uit het oog te zijn verloren. De Bulgaarse socialisten bevinden zich immers in gezelschap van ondermeer een hele reeks Russische bedrijven, de Russische Academie voor Wetenschappen en de Russische Orthodoxe Kerk, Arabische leiders, Franse, Spaanse, Hongaarse en Indiase politici en het Britse Labour-Lagerhuislid George Galloway.

Op de lijst die de Iraakse krant Al-Mada eind januari publiceerde staan 270 mensen, partijen en organisaties. Internationaal bestaat twijfel over het waarheidsgehalte van de informatie. Critici wijzen erop dat de hoeveelheid olie die de betrokkenen hebben gekregen, nauwelijks in verhouding staat tot de totale Iraakse olieproduktie. In Bulgarije wordt de lijst echter zeer serieus genomen.

Zo serieus dat het Bulgaarse parlement onlangs besloot tot de oprichting van een speciale parlementaire commissie die de aantijgingen moet gaan onderzoeken.

Als de beschuldiging waar is, zouden Bulgaarse socialisten 12 miljoen vaten olie van Saddam hebben gekregen, met een waarde van zo'n 150 miljoen dollar. Zeker is dat de BSP contacten met het regime in Bagdad onderhield. Zeker is ook dat er -legaal, in het kader van het VN-hulpprogramma Olie voor Voedsel- Iraakse olie naar Bulgarije is gegaan. Maar de voormalige Iraakse ambassadeur in Bulgarije, Mohamed Amin, verklaarde tegenover het Bulgaarse dagblad Trud, dat er volgens hem nooit sprake is geweest van een contract met de BSP.

Op de lijst van Al-Mada komt onder meer een top-BSP man voor, Zahari Zahariev, die zich in die jaren als adviseur van het Bulgaarse bedrijf Machinoexport bezighield met olie-voor-voedsel contracten. Maar Machinoexport heeft ook banden met de Bulgaarse krantenmagnaat en wapenhandelaar Petar Mandjukov en het moet dus niet worden uitgesloten dat het bedrijf tegen de VN-sancties in andere goederen dan voedsel leverde.

Olie-voor-politieke-steun, olie-voor-voedsel, olie-voor-wapens, het zijn allemaal mogelijke verklaringen voor de namen op de Iraakse lijst. Maar de discussie is in Bulgarije vermengd geraakt met een andere zaak, namelijk een boek van Gordon Thomas, een Britse onderzoeksjournalist, die betoogt dat Bulgaarse banken een rol hebben gespeeld bij het witwassen van Saddams illegaal verdiende oliegelden, en dat de in 1991 vermoorde Britse magnaat Robert Maxwell, ooit een persoonlijke vriend van de Bulgaarse communistische dictator Todor Zivkov, daar een belangrijke rol in heeft gespeeld.

De ene zaak heeft niet zoveel met de andere te maken, maar beiden hebben twee dingen gemeen: ze zijn bepaald geen reclame voor de Bulgaarse Socialistische Partij, die als opvolger van de communisten ook op de Maxwell-zaak wordt aangekeken, en ze vinden een gewillig oor in een land, waar geruchten en complotten tot de smeerolie van de politiek behoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden