Buitenstaander met frisse blik

De nieuwe presentator van het VPRO-programma 'Zomergasten' is journalist Thomas Erdbrink. Bekend als 'onze man in Teheran', maar nog niet als interviewer.

Het is één van de meest begeerde vakantiebaantjes van Hilversum. De meest eervolle ook, zei Matthijs van Nieuwkerk net voordat Thomas Erdbrink vrijdagavond werd binnengehaald in de studio van 'De wereld draait door', als ware hij de nieuwe bondscoach van Nederland. "Het is een officieel moment", voegde tafelheer Marc-Marie Huijbregts eraan toe. 'Wohoo' riep het publiek.

Erdbrink is de nieuwe presentator van het VPRO-programma 'Zomergasten'. Al sinds Wilfried de Jong eind april aankondigde ermee te stoppen, werd er flink gespeculeerd over diens opvolger. Dat wil zeggen, in Hilversum was het een hot item.

Thomas Erdbrink, een van de weinige Westerse journalisten die in Iran werkt, kwam in de speculaties in ieder geval niet voorbij. Zeker, hij gooide hoge ogen met zijn vorig jaar uitgezonden serie 'Onze man in Teheran' - zowel bekroond met de tv-onderscheiding de Zilveren Nipkowschijf, als met een Tegel, de journalistieke vakprijs. Maar een interviewer? Zo kennen we Erdbrink nog niet.

In 'Onze man in Teheran' liet de journalist zijn kijkers zien hoe het moderne Iran is, vaak aan de hand van zijn eigen leven. Daarmee scheurde hij onze vooroordelen en vaststaande beelden van dat land aan flarden, vond de jury van de Nipkowschijf, bestaande uit tv-recensenten. En dat niet alleen: ze constateerden ook dat Erdbrink naturel overkomt en is geschapen voor de camera.

Dat laatste komt ongetwijfeld van pas als gezicht van Zomergasten, waar de journalist drie uur lang live gasten zal interviewen. Zelf denkt hij dat zijn jarenlange afwezigheid in Nederland hem helpt. Als relatieve buitenstaander stelt hij andere vragen, zei hij in 'De wereld draait door'. De VPRO verwacht van Erdbrink vooral 'een frisse benadering' vanwege de open blik van de 'journalist pur sang'.

Erdbrink, geboren in Leiderdorp, woont al veertien jaar in Iran, waar hij is getrouwd met de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian. Tijdens de 5 mei-lezing die hij vorige week uitsprak in de Stadsschouwburg in Groningen, werd weer duidelijk wat leven in Iran betekent. Hij beschreef hoe hij onlangs zijn veertigste verjaardag vierde in een land waar feesten verboden is. Alles moet stiekem geregeld worden, van de drank tot de muziek. Maar, zo vertelde Erdbrink, als die avond zijn appartement dreunt van de housebeats, mensen op tafels dansen en joelen, zullen de buren niet de politie bellen. "Dat doe je simpelweg niet."

Zijn rol als presentator van Zomergasten - vanaf 31 juli op tv - betekent voor Erdbrink dat hij een aantal weken zal 'overzomeren' in Nederland. En verlof neemt als correspondent Iran. Al checkte zijn opdrachtgever bij de New York Times wel een aantal keer of hij zeker wist dat hij een interviewprogramma ging presenteren dat drie uur lang prime time wordt uitgezonden. Dat is ongekend in de Verenigde Staten.

Liefhebbers kunnen zich nu met de volgende Hilversumse hamvraag gaan bezighouden: wie Erdbrink tegenover zich krijgt om te interviewen. Voor het programma minstens zo belangrijk als de presentator.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden