Buitenlandse verslaggevers tot nu toe met rust gelaten

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Nederlandse journalisten in Turkije kunnen, in tegenstelling tot veel Turkse collega's, tot nu toe gewoon hun werk doen. Dat beeld krijgt de Nederlandse Vereniging van Journalisten van haar contacten in Turkije.

"Natuurlijk voelen ze de algehele spanning in de maatschappij", zegt NVJ-secretaris Annabel de Winter. "Gewone burgers kun je adviseren weg te blijven bij grote manifestaties, maar bij journalisten heeft dat geen zin, want daar ligt hun werk. Daarom kunnen we ze alleen adviseren op te passen, zich te melden bij het ministerie van buitenlandse zaken en, zo nodig, zijn we altijd telefonisch bereikbaar voor advies." Van dat noodnummer werd tot nu toe één keer gebruik gemaakt, aldus De Winter, die verder niet op details daarover in wil gaan.

Gisteren riep de NVJ minister Bert Koenders van buitenlandse zaken op om zich uit te spreken tegen de arrestaties van journalisten en de sluiting van media in Turkije. Op de vraag waarom die oproep juist nu is gedaan, antwoordt De Winter dat de vakbond op de achtergrond al langer bezig is met de persvrijheid in Turkije, maar dat de situatie nu wel erg bedreigend en zorgwekkend is geworden.

De NVJ sluit zich daarnaast aan bij op oproep van internationale collega-vakbonden aan het Europese Parlement en de Europese Commissie om te protesteren tegen de inperking van de persvrijheid in Turkije.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden