'Buitenlandse troepen gaan weg uit Afghanistan'

KABUL (ANP) - Buitenlandse troepen in Afghanistan zullen het land uit vluchten. Dit stond in een vrijdag gepubliceerde boodschap van mullah Mohammed Omar, de stichter en leider van de strijdgroep Taliban.

De agressors staan voor hun nederlaag in Afghanistan, zo luidde de boodschap die ter gelegenheid van het islamitische offerfeest naar het in Pakistan gevestigde persbureau AIP werd gestuurd. Of een boodschap van de mullah zelf komt, is overigens de vraag. Hij is al jaren spoorloos en wordt gezocht door de Amerikanen die tien miljoen dollar beloning voor zijn aanhouding hebben uitgeloofd.

Omar laakte een plan om in Afghanistan en in de grensstreek in Pakistan lokale raden bijeen te roepen om het geweld te pogen in te dammen. Het is een wanhopige poging van de agressors om de moedige Afghaanse strijders in verwarring te brengen, aldus de mullah.

De mullah uit Kandahar verdween toen de Amerikaanse strijdkrachten eind 2001 een einde maakten aan het regime van Omars Taliban-strijders. Dat zijn Pathaanse mannen uit Afghanistan en Pakistan die een extremistische visie van de islam aanhangen. Ze domineerden vrijwel heel Afghanistan van 1996 tot eind 2001. Vanuit Pakistan pogen ze nu een comeback te maken met aanvallen in Afghanistan op regeringsgetrouwe Afghanen en op de buitenlandse NAVO-troepen die de regering in Kabul steunen. Onder de NAVO-troepen in Afghanistan zijn ruim 1900 Nederlandse militairen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden