Buitenlandse sportzaken veroveren Nederlandse markt

JD Sports Fashion aast op Perry Sport en Aktiesport, Decathlon opent eigen vestigingen

ELISA HERMANIDES

Buitenlandse spelers veroveren een steeds groter deel van de Nederlandse markt voor sportmateriaal en -kleding. Terwijl het Franse Decathlon de ene na de andere supersportzaak opent, maakt het Britse JD Sports Fashion met de voorgenomen overname van Perry Sport en Aktiesport zich op voor een flinke groeispurt. De Britten hebben nu nog 16 winkels in Nederland.

Mocht de overname van Perry Sport en Aktiesport door JD Sports Fashion doorgaan, dan is dat winst voor de Nederlandse winkelstraten, maar voor de leveranciers van de winkels is de komst van de Britten slecht nieuws.

"Aangezien JD voor de Nederlandse winkels nu al werkt met Britse leveranciers, zullen ze dat waarschijnlijk ook met de winkels doen die ze nu willen overnemen", zegt Dave Quadvlieg, branchespecialist van InRetail. "Dat betekent een aderlating voor Nederlandse leveranciers en merklicentiehouders die met Perry Sport en Aktiesport zaken deden. Voor sommigen zal dat een substantieel probleem zijn, dat ertoe kan leiden dat ze omvallen."

De overname van Perry Sport en Aktiesport door het Britse JD kan binnen enkele dagen rond zijn, zegt een woordvoerder van de curator van het failliete moederbedrijf USG. Hoeveel van de 58 winkels van Perry Sport en 131 winkels van Aktiesport na de overname openblijven, is nog onduidelijk. Hoeveel van de circa 2500 medewerkers bij de sportzaken kunnen blijven werken, is ook nog niet bekend. "Dat zijn twee kwesties waar nu nog over gepraat wordt", aldus de woordvoerder. Verder is het afwachten of marktwaakhond Autoriteit Consument en Markt akkoord gaat.

Voor binnensteden en de consument lijkt de overname vooral positief uit te werken. Quadvlieg: "Het fijne is dat er niet al te veel gapende gaten in de winkelstraten vallen. Enkele winkels worden gesloten, maar dat zijn de winkels die minder presteren. Dat is niet slecht voor het sportwinkellandschap. Er zijn nu te veel sportzaken."

Of JD Sports Fashion de namen Perry Sport en Aktiesport handhaaft, is nog niet bekend. Quadvlieg denkt dat Perry Sport qua merknaam nog wel een kans maakt om op gevels te blijven staan, maar verwacht dat de Aktiesport-formule moet plaatsmaken voor de formule JD. "Aktiesport heeft wel wat weg van JD qua assortiment, met de focus op streetwear, voetbal, basketbal en hardlopen. Alleen zit JD in een wat hoger segment."

Het Franse Decathlon wordt langzamerhand ook steeds groter in Nederland. Volgens Quadvlieg is dat een heel ander soort sportzaak. "Decathlon heeft gigantische winkels aan de rand van grote steden, waar je spullen kunt kopen voor 66 verschillende sporten. Ook verkopen zij voor 85 procent eigen merken. JD heeft kleinere winkels, kiest voor een paar hoofdgroepen en heeft meer merken in huis."

De groei van Decathlon in Nederland is bescheiden vergeleken met de vaart die de Fransen elders op de wereld aan de dag leggen. Quadvlieg: "Maar voor het kleine Nederland heeft de komst van twee of drie van die grote winkels per jaar al een grote impact."

undefined

800 sportwinkels waarvan 16 in Nederland

De Britse sportwinkelketen JD Sports Fashion opende zijn eerste winkel in 1981 in het noordwesten van Engeland. Inmiddels heeft het bedrijf zo'n 800 vestigingen; zestien daarvan zijn in Nederland te vinden.

Behalve de formule JD heeft het bedrijf onder andere ook de formules Size?, Sprinter en Chausport.

JD Sports Fashion wist de omzet in 2015 te vergroten met 300 miljoen pond tot 1,5 miljard pond (1,9 miljard euro). De brutowinst over vorig jaar bedroeg 100 miljoen pond, voor belastingen en uitzonderlijke posten. Meerderheidsaandeelhouder van JD Sports Fashion is Pentland, een wereldwijd sport- en modebedrijf.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden