Buitenlandse media schrijven over rouwend Nederland

null Beeld epa
Beeld epa

'We dachten bij onszelf: is de persoon in deze doodskist een Australiër? Daarom waren ze vandaag allemaal Australiërs. En allemaal Nederlanders. En al die andere naties'. Dat zei gouverneur-generaal Peter Cosgrove gisteren op het vliegveld van Eindhoven tegen Australische media.

Cosgrove sprak over een 'een zeer plechtige, ontroerende ceremonie.' De Australiër was niet de enige buitenlander die onder de indruk was van het grootschalige rouwproces in Nederland. Media uit bij de vliegramp betrokken landen waren massaal naar Nederland afgereisd om verslag te doen over de rouwende Nederlanders.

Zo beschrijft de Franse krant Le Monde de duizenden mensen die de rouwstoet gadeslaan. Ze nemen foto's, filmen en huilen. Soms klinkt zelfs applaus. Zo geven de toeschouwers uiting aan hun emotie, concludeert de krant. De MH17-ramp is uniek, vinden de Fransen. Nederland maakte al eerder rampen mee, maar nooit eerder was de woede zo groot.

Het Duitse Der Spiegel verklaart waarom heel Nederland rouwt om de doden. De inzittenden van het vliegtuig vormden immers een dwarsdoorsnede van de samenleving: 'aan boord waren families, zakenmensen, vakantiegangers en wetenschappers', bericht de krant.

Toch verbazen de Duitsers zich over de Dag van Nationale Rouw, de eerste in tientallen jaren. Zo'n publieke rouwdag past eigenlijk niet bij de rationale Nederlanders, oordeelt Der Spiegel. Het zou laten zien hoe diep Nederland is geraakt door het neerschieten van het passagierstoestel.

De New York Times schrijft over de ingetogenheid van de plechtigheid bij de aankomst van de lichamen. 'Er waren geen speeches of zichtbare tranen, maar een enkele soldaat speelde The Last Post op zijn trompet', schrijft de krant . 'Een week geleden waren zij hun koffers nog aan het pakken, ter voorbereiding op conferenties, familiebezoeken of vakanties. Nu keren ze terug naar Nederland in grafkisten.'

null Beeld Printscreen Le Monde
Beeld Printscreen Le Monde
null Beeld Printscreen New York Times
Beeld Printscreen New York Times
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden