Buitenlandse media over Hollandse dominantie

De koning en de koningin op de fiets in Sotsji.Beeld anp

Bij de Winterspelen in Sotsji heeft Nederland bij het schaatsen tot nu toe tien van de vijftien beschikbare medailles gewonnen. Dat is buitenlandse media niet ontgaan, en een aantal van hen schrijft over de overheersing bij het schaatsen door de Nederlanders. Ze zijn erg aardig en ze verdienen het, zei een Canadese concurrent.

The Guardian heeft het over de 'Dutch dominance', nu er bij het schaatsen al vier gouden, twee zilveren en vier bronzen plakken gehaald zijn. 'De verwachting is dat ze nog meer medailles mee naar huis gaan nemen met nog zeven wedstrijden aan de horizon', voorspelt de Britse krant.

In Duitsland schrijft Der Spiegel over een heuse 'Oranje-revolutie'. 'Zo indrukwekkend als in 2014 was de superioriteit nog nooit', schrijft het blad. Der Spiegel zoekt de verklaring in het grote individualisme in de Nederlandse schaatsploeg. 'Het geheim van het Nederlandse succes is waarschijnlijk dat in het team geen kunstmatige harmonie bestaat. Het concurrentieprincipe overheerst, dat jaagt de atleten op'. "De graad van rivaliteit is bij ons extreem hoog, en dat helpt ons enorm", zegt Michel Mulder tegen Der Spiegel.

'Ga zo door Maxima'
De Washington Post vindt het enthousiasme van de in Oranje gestoken massa erg aanstekelijk: 'Het is een grote, uitnodigend feestende, in oranje gestoken groep mensen die van plaats naar plaats trekt', signaleerde de Amerikaanse krant, die tot de eigen verbazing ook de Nederlandse koninklijke familie door Sotji zag rijden op oranje omafietsen.

Het blad is vooral dol op koningin Maxima, die op de tribunes 'meer rauwe emotie' liet zien dan de meeste koninginnen in hun pinken hebben, stelt de krant. 'Ze was vrolijk, daarna peinzend, toen wat bozig ... en dan terug naar vreugde. Het was vreemd fascinerend.. . Ga zo door Maxima'.

'Misschien zijn de Hollanders wel zo beminnelijk omdat ze zo goed zijn in deze traditionele discipline en die behandelen alsof het nog steeds opwindingswaarde heeft', analyseert de Post. 'Dat terwijl bij zoveel andere Olympische gebeurtenissen steeds vaker trucs een rol spelen. Die worden doorgedrukt door de grote zenders en de hoge heren van de concerns die sponsoren'.

'Tegelijkertijd doen ze het met overtuiging - ze dragen rare pruiken in het openbaar en gaan stormachtig tekeer over hun nationale tijdverdrijf', aldus de Amerikaanse krant over de hossende Hollanders in oranje kostuums. 'Er is iets met die Nederlanders bij de Winterspelen dat maakt dat je met ze mee wilt doen'.

Het grote geld
De aaneenschakeling van eremetaal is niet echt een verrassing, vindt de Canadese Globe and Mail. 'Hardrijden op de schaats is voor Nederland wat ijshockey is voor Canada, en wat water is voor vissen', aldus de krant. Volgens de Canadese schaatser Jamie Gregg zit het 'm vooral in de training en het grote geld achter de Nederlanders.

"Ze kunnen 100 procent van hun energie steken in schaatsen, trainen en alles dat erbij hoort. Als je over zo'n groot budget beschikt is dat makkelijk", aldus Gregg tegen de Globe and Mail. "Dat is geen excuus hoor", voegt hij eraan toe. "We moeten als Canada zien uit te vinden hoe we onze beste races kunnen rijden tijdens belangrijke wedstrijden. We moeten een manier uitvogelen om onze diepte te vergroten en hen te pakken."

Tandenknarsend moest ook de Amerikaanse schaatser Shani Davis op de 1000 meter onverwacht zijn meerdere erkennen in Stefan Groothuis. "Ik zou je eerlijk niet kunnen zeggen hoe het kan", zei Davis tegen de New York Times. "Er is geen excuus." Hij hoopt het zaterdag op de 1500 meter beter te doen, maar erkent de suprematie van de Nederlandse concurrentie. "Ik moet duidelijk heel snel iets verzinnen", verzuchtte Davis.

Schaatstempel erg oranje
De Canadse Globe and Mail vindt het overigens wel wat erg oranje in de schaatstempel in Sotsji. Zowel de stoeltjes, als de botskussens langs de baan en de buizen door de Adler Hal zijn oranje, zo hebben diverse schaatsers opgemerkt. Bij de aanleg van de baan zelf heeft de Nederlander Bertus Butter geadviseerd. 'Zou hij ook een stem hebben gehad in het interieur?', vraag de Globe en de Mail zich af.

Hoe dan ook, over de Nederlandse schaatsers is geen wanklank te horen. "Het zijn allemaal ontzettend aardige jongens", zegt de Canadese schaatser William Dutton, die veertiende werd op de 500 meter. "Ze hebben goed geschaatst en verdienen het."

Gouden medaille-winnaar Stefan Groothuis (L) en bronzen medaille-winnaar Michel Mulder tijdens de huldiging in het Holland Heineken House tijdens de Olympische Winterspelen.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden