Buitenlandse investeerder ziet brood in Nederlandse thuiszorg

Een medewerkster van de thuiszorg verzorgt de woning van een cliënt. Beeld ANP
Een medewerkster van de thuiszorg verzorgt de woning van een cliënt.Beeld ANP

Drie thuis- en ouderenzorgorganisaties zijn vorige maand overgenomen door het Franse miljardenconcern Orpea.

Dat kan in Nederland vaker voor gaan komen, denkt accountant Frans van der Plaat van Verstegen accountants. Hij spreekt over interesse voor Nederlands zorgvastgoed- en bedrijven vanuit België, Frankrijk en Scandinavië.

Als accountant van veel zorginstellingen kent Van der Plaat de zorgsector goed. Hij deed eerder onderzoek naar de verpleeghuiszorg in Nederland. Samen met consultant Rune Aresvik concludeerde hij dat de Nederlandse verpleeghuiszorg tot 2030 ongeveer 4 tot 5 miljard euro aan investeringen nodig heeft. Die komt mogelijk deels van buitenlandse investeerders als Orpea, een beursgenoteerd bedrijf met vestigingen in vooral West-Europa. Orpea en andere investeerders zullen niet snel geld steken in traditionele verpleeghuizen, omdat daar geen winst mag worden gemaakt.

Woon-zorgcombinatie

In de woonzorgcomplexen mag dat wel. Dat is een woon-zorgcombinatie die de laatste jaren sterk in opkomst is. Ouderen van nu willen niet het verzorgingstehuis of verpleeghuis in, maar kiezen voor seniorenwoningen waar een thuiszorgorganisatie voor de medische ondersteuning en begeleiding aan vast zit. Volgens cijfers van Arevsik zijn er ongeveer 350 commerciële zorglocaties. Door de overnames in januari en twee overnames vorig jaar heeft Orpea nu 10 procent van die markt in handen.

De winst zit hem voor bedrijven als Orpea niet in de zorg, zegt Van der Plaat. “Het rendement zit in het verhuren van het vastgoed. De tarieven in Nederland voor het zorgvastgoed zijn goed en daardoor aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders.”

Als een beursgenoteerd bedrijf zich op de zorgmarkt waagt, komen er direct vragen op over winstuitkeringen. Gaat er straks premiegeld naar aandeelhouders? “Dat is wettelijk mogelijk voor thuiszorgorganisaties”, zegt Van der Plaat. “Politiek leeft de vraag: willen we dat?”

Winstoogmerk

Zelf staat Van der Plaat in de discussie over winstuitkeringen ‘ergens in het midden’. “Op zichzelf vind ik het niet erg als er een winstoogmerk is”, zegt hij. “Tegelijkertijd kan winst leiden tot een korte termijnprikkel en verschraling van de zorg omdat er zoveel mogelijk winst gemaakt moet worden. Maar er is veel concurrentie dus veel zorgen maak ik me daar niet over. Daarnaast is er ook de invloed van cliëntenraden nog en het in- en externe toezicht.”

Die komt van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Toen Orpea vorig jaar de eerste twee Nederlandse zorgorganisaties overnam, schreef de NZa dat het ‘geen bevoegdheden heeft om te toetsen of overnames ook gevolgen hebben voor de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg zelf. “Wij vinden wel dat zo’n zorginhoudelijke toets er zou moeten komen.”

Branchevereniging Actiz heeft geen bezwaar tegen buitenlandse investeerders als Orpea. De organisatie wijst op de vergrijzing en de ‘grote uitdagingen’ in de ouderenzorg. “Daarom is het goed als er nieuwe woonzorgconcepten ontstaan naast het bestaande aanbod”, stelt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden