Buitenlanders niet per se attractie

door Fred Troost

Het vak van toernooi-organisator in de laatste week van het jaar is een kortstondig bestaan tussen hoop en vrees. De afhankelijkheid van toezeggingen, inzet en optreden van buitenlandse ploegen, is een factor met roulette-achtig gehalte.

De Haarlemse basketbalweek kreeg bij de afzegging van Gezira, een paar weken geleden, al een voorproefje van dit euvel. De Egyptenaren wensten niet te spelen in een toernooi waarin de kans bestaat uit te moeten komen tegen Israël.

Pas een paar dagen voor het toernooi maakte Amsterdam Astronauts te arren moede het deelnemersveld sluitend. Tussentijds haakte een Mexicaanse ploeg, eigendom van een biermagnaat, af omdat de industrieel een hartaanval kreeg.

De wet van Murphy leek voorts praktijk te worden toen BCI Edge, een Amerikaans team, in de stuifsneeuw op Denver Airport strandde en de reis wilde annuleren. Meeleven en druk vanuit Haarlem overtuigden de Amerikanen ervan dat hun komst dringend gewenst was. Wat overigens niets zegt over het niveau van dit team.

Dat de ploeg zondag drie uur na landing op Schiphol op de vloer van het Kennemer Sportcentrum stond, nog naduizelend van de jetlag, was niet bevorderlijk voor het spel, maar het verlies tegen de Mexicaanse kampioen Soles was niettemin draaglijk. Dat de ploeg drie dagen later van de modale Nederlandse eredivisionist Omniworld verloor, deed de wenkbrauwen fronsen.

BCI Edge is een touring team dat is opgezet om geld voor goede doelen in te zamelen. Het ideaal is een waardevolle bijdrage aan de maatschappij te leveren. Karakter, integriteit en spirituele waarden vormen de basis van de presentatie van de ploeg. Dat klinkt mooi maar het trekt de competitieve doelstellingen in twijfel. Als deelnemer aan de basketbalweek is de ploeg tot nu toe niet meegevallen.

Het nationale team van Israël – of wat daar voor doorgaat – kan ook niet imponeren. Tegen Capitals had de ploeg een verlenging nodig en gisteravond tegen Den Bosch boekten de Israëliërs zelfs een 92-83 verlies. Bondscoach Zvi Sherf heeft de kern van zijn selectie thuisgelaten en is met veel jeugdtalenten naar Haarlem gekomen. Dat het duel met de Bosschenaren, die overigens meermalen met vijf Amerikanen in het veld stonden, een spectaculair treffen werd, maakte voor de organisatie de teleurstelling van een miskoop minder groot.

De grootste tegenvaller is overigens Estudiantes de Bahia Blanca uit de Argentijnse hoogste liga. Het Zuid-Amerikaanse land staat tweede in de wereldranking van de FIBA, dus dat beloofde wat. Maar dat zo’n positionering niets garandeert, bewijzen de resultaten toe nu toe. De twee confrontaties tegen Capitals en Eiffel Towers gingen royaal verloren. Gisteren won Capitals met 93-70 nadat de tussenstand zelfs 31 punten verschil had aangegeven. De Argentijnen permitteerden zich af en toe een frivoliteit, aardig om te zien, maar leverden over hun totale optreden een wanprestatie.

Bij de keus voor een invitatie aan deze drie buitenlandse teams mag nu al een vraagteken worden gezet. Gelukkig voor de organisatie zit niet alles tegen. De Mexicaanse kampioen Soles presteert met drie gewonnen wedstrijden goed en maakt geen moment de indruk voor de leut naar het koude Holland te zijn gekomen. De kans is niettemin aanwezig dat naast de Mexicanen drie Nederlandse eredivisionisten de halve finales bereiken en dat kan van een prestigieus internationaal toernooi nooit de bedoeling zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden