Buitenlanders in Algerije in paniek na nieuwe ontvoeringen

ALGIERS (AFP, Reuter, AP) - Onder buitenlanders in Algerije is paniek uitgebroken na de ontvoering gisterochtend van drie Franse diplomaten.

Drie gewapende lieden pakten om half acht 's ochtends Jean-Claude Thevenot, zijn vrouw Michele en Alain Freyssier op, op het moment dat ze hun woning verlieten aan de boulevard Belkacem Krim in het centrum van Algiers. Alle drie zijn werknemers op het Franse consulaat. De ontvoerders hebben nog niets van zich laten horen. De ontvoeringen hebben de paniek onder de ongeveer zeventigduizend buitenlanders in Algerije (van wie eenderde Fransen) aangewakkerd. De afgelopen maand zijn er zeven buitenlanders vermoord in Algerije, van wie twee Fransen. Op 21 september werden Francois Barthelet en Emanuel Didion ontvoerd in Tlelat, in het westen van Algerije, waar ze werkten voor een Frans bedrijf dat een elektriciteitsleiding aanlegt. Ze werden 24 uur later met doorgesneden kelen aangetroffen.

De Algerijnse autoriteiten zeggen dat de daders drie islamitische activisten zijn, die nog voortvluchtig zijn. Op zestien oktober schoten onbekenden twee Russische militairen dood, die werkten als instructeurs op de luchtmachtacademie in Laghouat, 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Algiers. Drie dagen later volgde de dood van drie technici van het Italiaanse bedrijf Sadelmi, dat is gespecialiseerd in het graven van kanalen voor de opwekking van waterenergie. De slachtoffers, een Peruviaan, een Colombiaan en een Filipino, werden ontvoerd in Tiaret, 300 kilometer ten zuidwesten van Algiers, in de kantine van hun bedrijf. De drie ontvoerders dwongen hen in een terreinwagen, die de woestijn in reed. Drie dagen later werden ze, ook met doorgesneden keel, aangetroffen op ongeveer 50 kilometer van de plaats van ontvoering.

De moorden op buitenlanders vormen een nieuwe fase in de geweldsspiraal, waarin Algerije is verzeild geraakt sinds januari 1992, toen het leger via een staatsgreep voorkwam dat de islamitische Fis-partij de verkiezingen won. Na het verbod van de Fis-partij volgden er steeds meer aanslagen op vooral politie-agenten. Later werden ook journalisten en alle mogelijke intellectuelen het doelwit. Het huidige dodental als gevolg van gewelddadigheden schommelt per week zo tussen de twintig en de veertig. De autoriteiten wijzen het Fis aan als de schuldige. Anderen maken onderscheid tussen het Fis en meer gewelddadige islamitische groepen, die ook al voor de staatsgreep van januari 1992 moorden pleegden. Als derde verdachte geldt de Algerijnse mafia, waarin volgens veel Algerijnen de in januari 1992 afgetreden oud-president Sjadli Bendjedid veel invloed zou genieten.

Het is voor het eerst sinds 1962, het jaar van het vertrek van de Franse kolonisators, dat buitenlanders in Algerije doelwit van aanvallen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden