Buitenland eensgezind in afkeuring Fitna

RIJSWIJK (ANP) - Een groot aantal buitenlandse leiders heeft zich zaterdag uitgesproken tegen de film Fitna van Geert Wilders.

De Europese Unie stelt het standpunt van de Nederlandse regering volledig te steunen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen stellen zich achter het standpunt van de Nederlandse regering dat de film de islam gelijkstelt met geweld. Die voorstelling van zaken wordt door de EU-ministers „scherp afgewezen”.

Ze stellen tegelijkertijd dat mensen die zich beledigd voelen door de film daarin geen excuus mogen vinden voor agressie of bedreigingen. Wie beledigd is, kan naar de rechter. Ook vinden de ministers dat de productie van de film valt binnen het uitoefenen van het recht op vrijheid van meningsuiting.

De regering van Afghanistan heeft zaterdag een wereldwijd verbod van de Koran-film van Geert Wilders geëist. Fitna „bevat beledigingen aan het adres van de grote profeet van de islam, Mohammad”, aldus een uitgegeven verklaring. De regering stelt dat de publicatie van de film „een verkeerde interpretatie van de vrijheid van meningsuiting is, die zal leiden tot haat tussen de mensen van de wereld”.

Ook de Maleisische ex-premier Mahathir Mohamad heeft Fitna veroordeeld en de islamieten in de hele wereld opgeroepen Nederlandse goederen te boycotten. „Als de 1,3 miljard moslims in de wereld zich verenigen en zeggen niets meer te kopen, dan zal dat effectief zijn”, aldus de ex-premier. Ook Singapore, Iran, Bangladesh en Indonesië veroordeelden de videofilm.

Een dertigtal Jordaanse kranten, radiostations en websites zijn een campagne begonnen om Nederlandse goederen te boycotten. Werkgeversorganisatie VNO-NCW stelde in een reactie te onderzoeken of Geert Wilders aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade van een eventuele boycot door Arabische landen „Bedrijven als Shell, Philips en Unilever zijn makkelijk als Nederlands te herkennen”, aldus werkgeversvoorman Bernard Wientjes.

De Arabisch-Europese Liga (AEL) heeft vrijdagavond haar beloofde tegenfilm gepubliceerd. In Al Mouftinoun wordt de PVV-politicus als racist en zionist neergezet. De zeven minuten durende film, te zien op de internetsite YouTube, begint met enkele gewelddadige passages uit de Bijbel. Vervolgens wordt over Wilders gezegd dat hij een zionist en racist is. „Als Wilders geen racist is, dan is niemand dat”, stelt de AEL in de film.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft Ehsan Jami zaterdag opgeroepen geen aanstootgevende film tegen de islam te maken. In een eerste fragment dat Jami deze week liet zien, stond de profeet met een erectie afgebeeld, die van plan is een vrouw te ontmaagden. In een reactie stelt Jami na te denken over het verzoek van Hirsch Ballin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden