Coronavirus

Buitengrenzen van de EU gaan dicht

Controle aan de grens tussen Duitsland en Polen. Beeld Getty Images
Controle aan de grens tussen Duitsland en Polen.Beeld Getty Images

Elk Europees land voert de maatregel naar eigen inzicht in. Premier Rutte adviseert Nederlanders niet op reis te gaan om niet vast te komen zitten.

Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, gaan de buitengrenzen van de Europese Unie per direct dicht voor niet-essentiële reizen. Dat betekent dat ook de Nederlandse grens (voornamelijk op Schiphol) sluit voor reizigers zonder EU-paspoort die geen dringende reden hebben voor hun bezoek.

De Nederlandse maatregel, die voor zeker dertig dagen geldt, is onderdeel van ‘gecoördineerde tijdelijke reisbeperkingen’ die gisteravond zijn afgesproken door alle EU-regeringsleiders tijdens een videoconferentie.

Premier Mark Rutte gaf aan alle Nederlanders het advies voorlopig niet naar het buitenland te reizen, zeker als de bestemming buiten Europa ligt. “Tegen mensen met reisplannen zeg ik: niet doen, blijf hier. De kans is groot dat je vast komt te zitten en niet meer terug kunt. We hebben nu al onze handen vol aan het terughalen van Nederlanders.” Ook andere EU-landen spannen zich in hun ingezetenen zo snel mogelijk te repatriëren.

Voor zover bekend doen alleen het Verenigd Koninkrijk en Ierland niet mee met de Europa-brede maatregel om de buitengrenzen af te sluiten. Hun burgers kunnen wel zonder problemen naar de rest van Europa reizen. Dat geldt ook voor onder anderen Noren en Zwitsers. Vier EU-landen die niet in de Schengen-zone liggen (Bulgarije, Cyprus, Kroatië en Roemenië) voeren ook inreisbeperkingen in aan hun buitengrenzen.

Van een éénvormige afsluiting van de gehele Europese buitengrens is geen sprake. Elk land blijft zelf verantwoordelijk voor de mate waarin reizigers worden gecontroleerd en eventueel tegengehouden. Normaal gesproken gelden de inreisbeperkingen niet voor EU-burgers, hun directe familieleden, medisch personeel, goederenvervoerders en diplomaten. Maar de laatste dagen bleken al grote verschillen in aanpak: zo hebben enkele landen ook binnengrenzen tussen EU-landen gesloten.

Bij Poolse grensovergangen ontstonden chaotische toestanden toen zelfs burgers uit naburige EU-lidstaten zoals Litouwen werden tegengehouden. Dat druist in tegen de aanbevelingen vanuit Brussel, maar de commissie, die maandag met het voorstel over de buitengrensbeperking kwam, kan wat dit betreft niets afdwingen.

Hongarije houdt alle niet-Hongaren tegen, ook als ze in het land wonen. Onder meer bij de Oostenrijks-Hongaarse grens kwam het verkeer muurvast te staan. Intussen overweegt Boedapest een corridor in te stellen waarlangs gestrande Bulgaren en Roemenen naar hun eigen land kunnen terugkeren.

Doordat ook het vrachtverkeer bij veel grensovergangen vastliep, groeit de bezorgdheid over de bevoorrading van winkels. De regeringsleiders stemden gisteravond ook in met het commissievoorstel om dat vrachtverkeer wel overal vrije doorgang te geven. De komende dagen moet blijken of dat in de praktijk gaat werken.

Lees ook:
Openbaar leven in België valt stil vanaf morgen; Trump belooft Amerikanen financiële steun

Liveblog met de laatste ontwikkelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden