'Buitengewoon gemoedelijke' start Sail

De clipper Stad Amsterdam tijdens de Sail-in. Beeld ANP
De clipper Stad Amsterdam tijdens de Sail-in.Beeld ANP

Honderduizenden belangstellenden langs en op het water hebben woensdag langs het Noordzeekanaal en in Amsterdam het begin van Sail bijgewoond. Volgens de voorzitter van het nautische evenement, Arie-Jan de Waard, verliep de intocht van de schepen vanuit IJmuiden en Beverwijk 'buitengewoon gemoedelijk en in een goede sfeer'. Het leek nog drukker dan de vorige keer, in 2010: ,,Er was langs de route geen leeg plekje meer te vinden.''

Redactie

Er waren geen ernstige incidenten of aanvaringen op het water. Wel werden twee grote schepen gesommeerd om te draaien omdat ze zich niet hielden aan het eenrichtingsverkeer. En er was even een schipbreukeling: een bemanningslid van het Russische driemastvolschip Mir sloeg overboord. Het is goed met hem afgelopen en hij werd weer aan boord gehaald.

Rond 14.15 uur voeren de eerste schepen binnen in de IJhaven van Amsterdam. Vlaggenschip Stad Amsterdam met naast Prins Maurits burgemeester Eberhard van der Laan aan boord beet het spits af. Daarna volgden het marineschip Zr. Ms De Ruyter en de Mir. In het gevolg voeren bijna vijftig tall ships (grote traditionele zeilschepen) en andere bijzondere vaartuigen, omringd door vele zeiljachten en andere plezierboten.

De imposante schepen werden bij binnenkomst verwelkomd door een saluutschot, het 'saluut protocollair'. Op de kop van de Sixhaven stonden twee kanonnen waarmee kanonniers de schoten losten. De bemanningen van de tall ships verzamelden zich dan op het dek. Na de schoten werd telkens het volkslied gespeeld van het land waaruit het schip komt.

'Als een professional'
Prins Maurits stond als beschermheer van het spektakel aan het roer van de clipper Stad Amsterdam bij de aankomst. Volgens De Waard meerde de prins het schip, op instructies van de commandant, af 'als een professional'. "Hij mag morgen zo mee met een fregat."

Maurits zei zelf over zijn belevenis: ,,Het is geweldig om te zien dat al die honderdduizenden mensen zo uitbundig genieten. De Sail-In was één nautische mensenzee. Uniek voor Nederland en trotsmakend voor Amsterdam. En ik vind het heel bijzonder dat zoveel vrijwilligers, sponsoren en partners dit voor iedereen gratis toegankelijke event mogelijk maken. Mijn vrouw en ik genieten enorm. En ik hoop heel Nederland."

Van der Laan: eerste dag Sail ideaal verlopen
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kijkt tevreden terug op de eerste dag van Sail. "Het is ideaal verlopen, alles zat mee", zei hij in het tv-programma Sail Vandaag. "De mensen hebben er zin in, ze zijn van plan er iets heel leuks van te maken. Sail is ook verbindend." Volgens de burgemeesterbeginnen bij zo'n groot evenement als Sail de voorbereidingen eigenlijk al een dag na de vorige editie. "Mensen zijn hier jaren mee bezig en werken zich uit de naad. Dan kan je er op een dag als vandaag ook niks meer aan doen."

Van der Laan zei het verder 'niet verkeerd' te vinden dat de Chileense viermaster Esmeralda in de stad is. Woensdagmiddag demonstreerden tientallen mensen tegen het schip dat tijdens het regime van dictator Pinochet is gebruikt is als gevangenis en een plek om politieke tegenstanders te martelen. Hoewel volgens de burgemeester alles in Chili 'totaal is veranderd', zei hij het goed te vinden dat door middel van protest deze 'vreselijke geschiedenis voor het voetlicht wordt gebracht'.

De Sail-in leverde natuurlijk ook weer mooie plaatjes op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden