Review

Buitenaardse vluchtelingen belanden in rampgebied

Regie: Neill Blomkamp. Met Sharlto Copley, Jason Cope en David James. In 47 bioscopen.

In het fantastische sciencefiction avontuur ’District 9’ zijn de opvarenden van een ruimteschip hun eigen planeet ontvlucht, in de hoop op een beter leven elders. Wisten zij veel dat ze in Johannesburg terecht zouden komen, in een krottenwijk waar ze zich met afval moeten voeden.

Niet alleen de locatie in Zuid-Afrika maakt van ’District 9’ een unieke belevenis, maar vooral ook de inventieve manier waarop debuterend regisseur Neill Blomkamp het lot van de buitenaardse vluchtelingen vorm geeft: deels als drama, deels als geestige pseudodocumentaire.

De agent die de buitenaardse vluchtelingen moet zien te verplaatsen van het negende naar het tiende district, gaat de krottenwijk in met een cameraploeg. Recht in de lens pratend en gebarend doet hij verslag, als een reporter in een rampgebied.

Tussendoor voltrekt zich het drama. De agent raakt geïnfecteerd met buitenaards DNA, waardoor zijn nagels en tanden spontaan uitvallen. Geleidelijk verandert hij in een soort grote, groene garnaal die nergens meer echt thuis is. Fascinerend zoals de jager transformeert in de prooi, en zoals Blomkamp op locatie in een ontruimde sloppenwijk refereert aan het leven in de townships.

De coproductie tussen Amerika en Nieuw-Zeeland die dankzij producent Peter Jackson van de grond kon komen, lijkt met het beroerde onthaal van buitenaardse vluchtelingen ook te verwijzen naar de erbarmelijke omstandigheden waaronder vluchtelingen uit buurlanden als Zimbabwe en Somalië in Zuid-Afrikaanse kampementen moeten zien te overleven.

Zonder prekerig te worden belicht Blomkamp heden en verleden van zijn land. Natuurlijk heeft hij het over coëxistentie in Zuid-Afrika, en misschien wel wereldwijd, maar dan wel ingebed in een verrassende sciencefiction, lekker rauw en ruw gefilmd. Vluchtelingen heten hier ’kutgarnalen’. Wat verlangen ze naar het oude moederschip dat nog steeds roerloos boven Johannesburg zweeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden