Buitenaardse jazz van Sun Ra

Het Engelse label Leo Records blijft zich ook na de dood in de zomer van 1993 van de muziekmagier Sun Ra inzetten voor diens unieke muziekprodukties. Recente uitgaven zijn de cd A QUIET PLACE IN THE UNIVERSE (CD LR 198) en de dubbel-cd LIVE AT THE HACKNEY EMPIRE (CD LR 214/215). Hoewel deze platen zonder uitzondering prachtige muziek bevatten, blijft de herkomst tamelijk mistig.

KEES POLLING

De opnamen voor 'A quiet place' werden door Ra zelf gemaakt. Hij vergat echter de namen van de musici te noteren, evenals de opnamedatum en lokatie. Via aandachtig luisteren en opnieuw luisteren en enig spitten in tourdata en gegevens van personeelswisselingen en dergelijke komt Sun Ra-kenner Chris Trent tot de conclusie dat de opnamen ergens in 1976 of '77 gemaakt moeten zijn. De cd bevat enkele stukken die eerder verschenen op de cd 'A night in East Berlin' (LR CD 149). Alleen van het niet op de nieuwe cd opgenomen bijna veertig minuten durende titelstuk staan bezetting, opnamedatum en lokatie vast.

De omstandigheden waarin deze cd's ontstonden, mogen dan ietwat wazig zijn, de muziek is dat allerminst. Op wat zweven na, dat nu eenmaal zoveel van Sun Ra's muziek kenmerkt. Sun Ra is en blijft een van de meest oorspronkelijke muzikale geesten die de jazz heeft bevolkt. Zijn bigband-muziek is volstrekt uniek. Elementen uit alle stijlperiodes uit de jazz komen aan bod, maar het is alsof de musici er onder Sun Ra'S bezielende leiding iets geheel nieuws en vitaals van maken. Daardoor ook blijft de muziek op deze en vroegere cd's fascineren. Dat komt ook omdat er nauwelijks overlappingen zijn. En waar die er al zijn, bieden de uitvoeringen zoveel verschillen dat er uiteindelijk toch weer geen doublures zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden