Buiten waait de wind

In de rubriek Biologische Bubbels bezoekt Sanne Groot Koerkamp duurzame evenementen. In deze aflevering: groen genieten in Benschop.

Een koude, winderige dag is weinig indrukwekkend in de stad. Wanneer begeef je je nou buiten? Precies. Een paar minuten. En toch zeuren we elkaar de oren van de kop over elk spatje en zuchtje. Onbegrijpelijk voor wie is opgegroeid op het platteland, waar het nog écht koud kan zijn. Dat blijkt vandaag wel weer, als de familie Lekkerkerker, die al verschillende generaties zuivelbedrijf De Natuurhoeve in Benschop runt, optimistisch een lentelunch in een weiland heeft gepland. Zo'n honderd man zijn uitgenodigd midden in het Groene Hart om de nieuwe productlijn te vieren: dikke yoghurtproducten in kekke bekers. Maar buiten lunchen met een paar graden boven nul is zelfs een échte boer te gek. Dus worden de gasten in een stal met kalveren gezet, aan lange schragentafels vol ambachtelijke happen, roodwitte servetjes, talloze bekers yoghurt en kannen melk. De kalveren gnuiven achter hun hekken. Loeien. De regen raakt ons nét niet door een muur van gaas, dat de ergste windvlagen moet tegenhouden.

Waar gaat het vandaag allemaal over? De Natuurhoeve viert niet alleen haar nieuwe productlijn met gewaagde, zwarte verpakkingen, maar ook de duurzame weg die ze is ingeslagen. Zo is er voor de lunch eerst de introductie van groene programma's zoals Duurzame Weidezuivel en het 'boervriendelijke' Koe-Kompas. Die laatste is een checklist om het dierenwelzijn op een boerderij te meten.

En er is die belofte: in 2015 geheel klimaatneutraal. Hoe? Bijvoorbeeld door koeien meer gras en minder krachtvoer te geven en ze ouder te laten worden. Wat dat laatste betreft is vandaag al een mijlpaal behaald. Gerda 13 is maar liefst zeventien jaar geworden en krijgt als dank voor de 100.000 liter melk die ze gaf, een heuse grastaart met een appeltje on top. Met z'n allen - boeren, journalisten en inkopers, kijken we toe hoe Gerda 13 bedachtzaam eet. Ze heeft een dekentje om tegen de kou. "Die heb nie lang meer", zegt iemand zachtjes. Koeien worden doorgaans een jaar of vijf. "Alleen koeien die heel goed worden verzorgd, mogen zo oud worden", legt boer John ons uit door een krakende microfoon.

Achter wat hekjes staan ook nog een kalfje, biggetje en lammetje. En daar weer achter hangt een meters hoog scherm, waarop - ook al zo'n moment - de nieuwe website wordt gelanceerd. Een mooi plaatje. Daar lijkt over nagedacht. En dat is er ook, vertrouwt Liesbeth Ronden me toe. Ze werkt als Amsterdamse ontwerpster al jaren voor de Lekkerkerkers. "Het was dit keer een lang proces", vertrouwt ze me toe. Ze had het ontwerp voor de nieuwe lijn al een jaar af. Maar de oude garde moest wennen aan al die marketingplannen en frisse ideeën, afkomstig van Mariska Lekkerkerker, kleindochter van oprichter Kees. Met ferme hand dirigeert die Mariska de menigte nu naar de stallen. Lunchtijd. Ze blijkt een jonge, kwieke vrouw wiens blonde haar om het ronde gezicht danst. Vol trots wijst ze nog eens op die zwarte verpakking mét heuse QR-code. "Kun je meteen mee naar de site." Iedereen knikt. Mariska heeft de marketing van dit boerenbedrijf stevig in handen. Snapt dat groen nu de trend is. Dat een kleine zuivelspeler trendsettend moet durven zijn. En transparant. Het nieuwe boeren is duurzaam, modern, en - nou vooruit - hip. Zelfs het gemopper klinkt hier tegenwoordig stads: "Koud, hè?"

Wat?

De Dag van het Groene Genieten.

Waar?
Op de Natuurhoeve in Benschop, in het Groene Hart.

Waarom?
Om de nieuwe website, productlijn én de nieuwe, duurzame weg van zuivelproducent De Natuurhoeve te vieren.

Wat is er zo bijzonder aan die productlijn?
De verpakking is zwart! 'Want zwarte producten stralen kwaliteit uit', zegt eigenaresse en marketingkanon Mariska Lekkerkerker.

Is een zwarte verpakking wel zo duurzaam?
Het is lastiger te recyclen, omdat de infraroodcamera's waar sorteerinstallaties mee werken, zwart plastic niet herkennen. Minpuntje dus.

Wie waren er?
Jan van Betten, Frank Verhoeven, Mariska Lekkerkerker, Dick Veerman, Liesbeth Ronden, Gerda 13.

Nog wat gegeten?
Jazeker. Geluncht tussen de kalveren op de boerderij van boer John.

Op het menu?
Witte en bruine boterhammen met roomkaas, pastrami en komijnekaas, allerlei soorten bekers zuivel van de Natuurhoeve (hmm, die hangop!), jus d'orange. En melk, natuurlijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden