Buiten nu net zo hoog als binnen Polsstokhoogspringer Sergej Boebka breekt wereldrecord voor 32ste keer

Van onze sportredactie

Het was een centimeter hoger dan op 30 augustus in Padua. Zijn wereldrecord in de open lucht staat nu op hetzelfde niveau als de topprestatie indoor, die hij op 21 februari had verwezenlijkt.

In Barcelona faal de hij bij de aanvangshoogte van 5,70 meter. "Na mijn laatste trainin gen sta ik nergens meer van te kij ken" , was het commentaar van het springfenomeen. "Geen record kan mij verrassen. Ik train er voor. Het is mijn voornaamste drijfveer."

Sinds het begin van het seizoen heeft Boebka dertig keer een aanval op zijn wereldrecord gedaan. Drie maal slaagde die onderneming. In Tokio had hij voor het record een poging nodig. Met beurten over 5,60 en 5,80 had hij de concurrentie al verslagen.

Over de honoraria die Boebka met zijn centimetersgewijze verbeteringen incasseert, gaan de gekste geruchten. Dat elke centimeter meer hem 100 000 dollar (nu nog 160 000 gulden) oplevert, heeft hij ontkend. Volgens atletenmakelaars stond er op de cheque voor Boebka in Tokio meer dan het dubbele.

De wedstrijden waren inderdaad stevig gedoteerd. Voor een Olympische kampioen lag geen startgeld lager dan 10 000 dollar. Daarom had Ellen van Langen er een wereldreis voor over om ook daar haar 'eeuwige' tegenstandster, Lilia Noeroetdinova te verslaan. Het verschil was gering. De Amsterdamse noteerde op de 800 meter 2.05,03. De Russin passeerde 32-honderdste later.

In Newcastle werden de Schotse Liz McColgan en de Keniaan Benson Masya gisteren de eerste wereldkampioenen op de halve marathon. Bij de vrouwen was Marjan Freriks de beste Nederlandse met een 22ste plaats. Carla Beurskens, juist hersteld van een langdurige blessure, finishte als 27ste. Bij de mannen eindigde John Vermeule als 33ste. Marti ten Kate werd 44ste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden