Buiten is het hier in de winter koud, en dat moet vooral zo blijven

Als alle wereldburgers zo zouden leven als de gemiddelde Nederlander, dan zou er nog een aardbol nodig zijn om onze leefstijl te kunnen voortzetten. Deze recente berekening van het Wereldnatuurfonds onderstreept nog eens de noodzaak om het energiegebruik fors terug te dringen. En om energieverspilling krachtig aan te pakken.

Tegen deze achtergrond zit Milieudefensie met haar actie tegen terrasverwarmers helemaal goed. Vorige week deelden medewerkers in Utrecht dekens en bodywarmers uit aan cafébezoekers die ook in de winter dankzij de hittepaddestoelen, lekker ’buiten’ kunnen zitten. Doe een jas aan als je naar buiten wil, vindt Milieudefensie – en tegen zo’n nuchter advies valt weinig verstandigs in te brengen.

Verwarmde terrassen zijn al enkele jaren geleden uit andere wereldsteden overgewaaid naar Nederland. Maar doordat rokers deze winter voor het eerst de straat op moeten om een sigaret op te steken, zijn de warme buitenlampen aan een ware opmars bezig.

Die moet gestuit. Het Europees Parlement wil een verbod, en in Nederland weren Zutphen en Amsterdam-Zuid terrasverwarming. Zij nemen in de voorwaarden voor een terrasvergunning op dat terrasverwarmers niet mogen. Dat voorbeeld verdient navolging.

Horecaondernemers zitten er om begrijpelijke redenen niet op te wachten dat terrasverwarmers worden uitgebannen. Zij zijn wars van een overheid die voorschrijft dat zij hun klanten buiten hoogstens een deken mogen aanbieden.

Natuurlijk heeft een gemeentelijk verbod iets betuttelends, maar een afkeer van overheidsingrijpen kan niet doorslaggevend zijn. Het milieubelang telt in dezen zwaarder, ook al omdat het nogal wat oplevert als het buiten niet langer net zo warm is als binnen. Amsterdam heeft uitgerekend dat 200 verwarmde terrassen in vier maanden hetzelfde verbruiken als elf basisscholen in een jaar. Tel uit je winst.

Wat het verbod ook gerechtvaardigd maakt, is dat het hier gaat om het stoppen van een nieuwe ontwikkeling, het verwarmen van de buitenlucht. In de vorige eeuw is onbekommerd gebruikgemaakt van natuurlijke bronnen en zijn nieuwe mogelijkheden met beide handen aangegrepen. Dat heeft veel goeds gebracht, maar in deze eeuw zou de vraag richtinggevend moeten zijn, of nieuwe ontwikkelingen bijdragen aan een duurzame samenleving, of slechts een onwenselijke toevoeging zijn aan energieverslindend gedrag. Dat is niet alleen een opdracht aan de overheid, maar ook aan de samenleving en aan elke individuele burger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden