Buiten is het herfst, binnen is het Linda

Het begon met de 'boobies' van Eva Jinek. En de voorliefde van Albert Verlinde: warme worst. Mijn hemel, wordt het zó'n avond, dacht ik?! Zo'n avond waarvan je zegt: bespreek dat lekker met mekaar in de kroeg, maar laat óns er buiten. Maar gelukkig, het was slechts het intro. Een lokkertje, zo bleek.

Linda de Mol is haar 'Zomerweek' (RTL 4) met mooie kijkcijfers gestart: 1,4 miljoen. Ze had het weer natuurlijk ook mee, want buiten was het herfst. Maar het zou flauw zijn om daarmee het succes van 'Linda's Zomerweek' af te doen. Haar geheim is niet het kruisverhoor, zoals in andere talkshows. Het is juist het níet willen scoren. De Mol heeft helemaal niet de pretentie een scherpe journalist te zijn. Ze wil ons alleen maar een aangename avond bezorgen. Niet al te diepgravend, veel open vragen ('je leukste vakantie?'), gewoon lekker luchtig. En daardoor scoort ze tóch.

Net als Humberto Tan heeft ze iets wat je bij presentatoren van de concurrerende publieke omroep zelden signaleert: het talent om gasten zo op hun gemak te stellen dat ze juist dáárdoor iets van zichzelf laten zien. Nooit is ze dwingend. Als Jinek niet over Moszkowicz wil praten, dan wil ze niet over Moszkowicz praten. Prima. Geen wonder dat Jinek wel toehapte bij De Mol en niet bij Coen Verbraaks 'Kijken in de ziel' (NTR).

Áls De Mol al iets controversieels opwerpt, doet ze dat zó voorzichtig dat de kwestie bijna verdrinkt in de excuses. "Ik heb er lang omheen gedraaid", vroeg ze na 67 minuten aan Verlinde, "maar ik wil het toch maar aansnijden, het vreemdgaan van je man, Onno Hoes."

Eigenlijk best menselijk geformuleerd. Word ik een watje? Zou zomaar kunnen. Elke vraag komt perfect, zonder een enkel 'eh'tje', over De Mols lippen, en als het erop aankomt, grijpt ze op het juiste moment in. "Met 'RTL Boulevard' breng je mensen toch in precies dezelfde situatie als waarin je zelf zat met Onnogate?", opperde ze.

Ook het human interest-interview heeft z'n wetten, zo blijkt: vriendelijk (ons kent ons) , maar niet klef. Behalve als het écht niet anders kan (Jinek: 'Linda, ik ben gek op jouw blad!' )

Ik ben verbaasd over de positieve kant die deze recensie opgaat. Want zo dol op showbizz ben ik niet. Maar wat een onthullend moment toen De Mol zei: "Je hebt me echt gekwetst, Albert, toen je berichtte over mijn scheiding. Ik ben die avond huilend naar bed gegaan."

Haar (botox-)masker viel definitief, en dat van Verlinde ook. "We hebben het er nooit samen over gehad", reageerde de 'Boulevard'-chef, "maar ik zou jouw scheiding nú anders aanpakken. Als het gaat om wezenlijke zaken, zoals liefde en dood, kies ik nu liever voor observeren in plaats van gossip." "Heeft dat te maken met die affaire van Onno?", vroeg De Mol. "Zeker", antwoordde Verlinde.

Het is natuurlijk maar de vraag hoe lang beloften in het roddelgenre standhouden - Jinek: 'Ik dans nooit meer op de bar, want dan zit ik direct in 'Boulevard' - maar deze 'bekering' was het mooiste moment van de hele uitzending.

Laat onverlet dat er weinig chemie was tussen de gasten - wat toch de opzet is: interactie tussen twee heel verschillende BN'ers - behalve op het punt van de Bossche bol. Daaraan had zowel Jinek als Verlinde zoete herinneringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden