Buiïg Bergen heeft zonnige dagen, maar als het weer eens regent kun je er heerlijk schuilen.

Een eerste blik op Bergen maakt direct duidelijk hoe geïsoleerd deze Noorse stad altijd is geweest. Ingesloten tussen steile bergwanden ligt het oude centrum wat gespannen rond de natuurlijke haven, alsof er jaarlijks een huizenrij de fjord inschuift. De stad staat met de rug naar de rest van Noorwegen, met het gezicht gericht op zee.

Inmiddels hebben lange tunnels de stad ontsloten, maar de afstand tot de rest van Noorwegen, die proef je nog steeds. Mocht er sprake zijn van een volksaard, dan zijn de Bergenaren 'naar buiten' gericht. De Hanzetijd, de 15de en 16de eeuw, heeft Duits bloed gebracht uit steden als Rostock en Lubeck, maar ook veel Schotten en Engelsen staken toen over. En dat is altijd zo gebleven. Oslo heeft de naam in zichzelf gekeerd te zijn, Bergen is juist extrovert. En internationaal. Het wemelt er van de Duitse en Engelse namen, en als de Bergenaren gaan winkelen bezoeken ze niet Oslo, maar Newcastle.

Het isolement binnen Noorwegen is ook terug te vinden in de architectuur, en de bouwmaterialen die zijn gebruikt. Bergen is een houten stad, beter gezegd: wás een houten stad want de vele branden (de laatste was in de jaren zestig van de vorige eeuw) hebben grote delen in de as gelegd, en deze zijn weer in steen opgebouwd, met brede wandelpromenades die als brandgang dienen. Toch is het straatbeeld aan de haven en de noordzijde authentiek gebleven.

De langdurige afzondering is zelfs terug te vinden in het cultuur- en winkelaanbod. Voor een stad van 220000 inwoners heeft Bergen een indrukwekkende 'museum-mijl' en bezit de stad het oudste theater (1850) van Noorwegen. Het winkelaanbod is ook afwijkend: hier amper internationale ketens die ook in andere Europese steden zijn te vinden, maar veel lokale winkels met een geheel eigen etalage.

Dat winkelen kan overigens buiten, maar ook binnen. Bergen is immers de regenrijkste stad van Europa en ontvangt twee keer zoveel neerslag als De Bilt. Maar niet getreurd: daar hebben ze wat op gevonden. De nieuwe stenen winkelblokken van na de branden hebben namelijk een binnen- en een buitenring. Verder tovert de stad publieke gebouwen als de vleeshal aan de haven en het oude PTT-gebouw om in hippe winkelcentra. Bij de eerste druppel kunnen bezoekers zo hun activiteiten verplaatsen naar de 'binnenstad'.

Bergen is een echte havenstad, de Vagen is het centrum waaromheen alles draait. In de winter meert de Navo-vloot hier af en 's zomers doen grote cruiseschepen de stad aan. Tussen de grote oceaanreuzen door laveren de vissersschepen die iedere dag de vismarkt voorzien van een vers aanbod.

De voormalige nederzetting van Vikingen kan als zelfstandige bestemming dienen, maar de stad is ook een goed begin- of eindpunt voor een reis door het Noorse fjordengebied. Wie met de lokale kabelspoorbaan naar de noordelijke bergwand gaat, staat direct in de natuur. Goed voor een dagtochtje, maar feitelijk ligt heel Noorwegen klaar om ontdekt te worden. Zeker dit jaar: het land viert deze maanden de honderste verjaardag van zijn onafhankelijkheid van Zweden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden