Buienradar.nl groeit onstuimig

Rosa Groen

amsterdam – Buienradar.nl is een van de meest geraadpleegde weer-websites in Nederland. Dankzij de grillige Hollandse zomers. De oprichters zijn tevreden. „Telkens als iemand zegt: ’Buienradar? Nog nooit van gehoord’ word ik blij”, zegt mede-oprichter van Buienradar.nl Edwin Rijkaart. „Dan denk ik: er is dus nog een groter marktaandeel te winnen.”

De drie broers Stefan, Edwin en Wijnand Rijkaart, die de website in 2006 begonnen, zijn opgeleid als ICT’er, piloot en jurist. Met die verschillende achtergronden bleken zij een perfect team om de site populair te maken.

Vorig jaar kondigden de Rijkaarts aan dat zij ook pollen, mist en sneeuw wilden gaan melden. Inmiddels is de website uitgebreid. De site is in tien talen te raadplegen en sinds kort zijn ook Afrika en het Midden-Oosten te zien. Geïnteresseerde bezoekers kunnen doorklikken naar Sat24.com, waar actuele satellietbeelden te zien zijn.

Nieuw zijn de winter- en zomerradar en er was voor afgelopen maand een WK-radar, met daarop de Zuid-Afrikaanse weerbeelden. Verder zijn er de nieuwe motregen- en sneeuwradar, en pagina’s over bliksem, windrichtingen, wolkenhoogte en hagelkans.

Ook het pollenweerbericht is nieuw op Buienradar. Het wordt opgesteld door Pollennieuws.nl, een website van de biologen Herman van Wissen en Maurice Martens, die onderzoek doen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Begin 2009 stuurden Van Wissen en Martens de oprichters van Buienradar een e-mail: of zij interesse hadden in hun pollenkaart. Wijnand Rijkaart reageerde enthousiast en zo kwam de samenwerking tot stand. Informatie over de bloei van onder meer grassen – en daarmee de aanwezigheid van pollen in de lucht – is voor circa één miljoen Nederlanders met hooikoortsklachten relevant.

Pollennieuws.nl geeft om de dag een weerbericht voor mensen met hooikoorts of allergie. Martens: „We willen de door ons vergaarde kennis zo goed mogelijk beschikbaar maken. Zo kunnen we na jarenlang onderzoek iets teruggeven aan de samenleving.” Net als Buienradar is Pollennieuws een initiatief zonder commercieel doel.

De broers Rijkaart willen nog verder groeien, al kan de website nu al soms de grote bezoekersaantallen niet aan. In vergelijking met vorig jaar is het aantal unieke bezoekers meer dan verdubbeld, naar soms 16,5 miljoen per maand. Voor dagen met extreem weer is er daarom een speciale ’light’ versie van de website, zodat deze niet overbelast raakt.

Sommige mensen willen meer dan op Buienradar te vinden is en bezoeken sites die dieper ingaan op het onstuimige weer van de afgelopen weken. Voorbeelden zijn de Belgische website Weerwoord.be en de Nederlandse tegenhanger Bliksemdetectie.nl, waar liefhebbers elkaar wolkenfoto’s en kaarten van naderend noodweer. Zij vergelijken hun metingen en voorspellingen.

Christian Versloot (15) is lid van Bliksemdetectie.nl en oprichter van GeldersWeer.nl, hij checkt Buienradar zo’n tien tot vijftien keer per dag. „Basisinformatie is er goed te vinden, maar voor weeramateurs die actuele ontladingen willen zien, is de site te oppervlakkig.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden