Buhari wint verkiezingen Nigeria. Wie is hij?

null Beeld AP
Beeld AP

UPDATE De Nigeriaanse oppositieleider Muhammadu Buhari heeft de presidentsverkiezingen in Nigeria gewonnen. President Goodluck Jonathan heeft zijn nederlaag toegegeven en de 72-jarige Buhari gefeliciteerd. Een historisch moment voor Nigeria, zeggen Buhari's partijgenoten.

redactie internet / Seada Nourhussen

"Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Nigeria dat de zittende regering wordt weggestemd met alleen democratische middelen", stelt de woordvoerder van Buhari's partij All Progressive Congress (APC). "De bevolking van Nigeria neemt het roer over."

Rond half vier dinsdagmiddag, een paar uur nadat in 33 van de 36 deelstaten de stemmen waren geteld, eiste de APC de overwinning op. Dinsdagochtend ging Buhari al aan kop met 14 miljoen stemmen, terwijl president Goodluck Jonathan toen op nog maar 11 miljoen stemmen stond.

Jonathan heeft zijn nederlaag erkend. De Nigeriaanse minister van luchtvaart zei dat de president zijn uitdager heeft gebeld om zijn verlies toe te geven. Campagnemedewerkers van Buhari bevestigden het telefoontje.

Nu Goodluck Jonathan zich bij zijn nederlaag heeft neergelegd kan dat de weg vrij maken voor een vreedzame overdracht van de macht, een unicum voor Nigeria.

Nigeria in het kort
- Met 170 miljoen inwoners Afrika's grootste bevolking
- Afrika's grootste olieproducent: 2,5 miljoen vaten per dag
- Afrika's grootste economie
- 60 procent van de bevolking leeft in grote armoede
- Meer dan 50 procent van de bevolking heeft geen electriciteit

'Oude wijn in nieuwe zakken'
Nigerianen van boven de 35 jaar kennen Muhammadu Buhari als de ex-generaal die eind 1983 een democratische regering omver wierp om het land zo'n kleine twee jaar met ijzeren hand te regeren.

Buhari's tegenstanders, vooral uit het kamp van de zojuist onttroonde, immer regerende People's Democratic Party (PDP), maken hem dan ook graag belachelijk. Ze lachen hem uit om zijn Obama-achtige slogan 'Change'. Verandering? Oude wijn in nieuwe zakken, is hun conclusie. Hoe kan een leider uit de militaire dictatuur dertig jaar later een democratie leiden?

Geen radicale moslim
Buhari, een moslim uit het noordelijke Katsina, wordt vaak verweten Nigeria te willen islamiseren. Hij was voorstander van de gedeeltelijke invoering van sharia-wetgeving in de door moslims gedomineerde noordelijk deelstaten. Maar een radicale moslim is hij niet. Zijn running mate Remi Osinbajo is niet alleen christen, maar zelfs dominee. Daarbij bevinden zich vele christenen in de gelederen van zijn oppositiecoaltie All People's Congress (APC).

Anders dan veel moslims uit het noorden heeft Buhari slechts één vrouw, hij heeft wel in totaal tien kinderen uit twee huwelijken. Zijn oudste dochter stierf in 2012. Buhari was zelf het 23ste kind van zijn vader. Geruchten dat hij eigenlijk onder een hoedje zou spelen met terreurgroep Boko Haram werden grotendeels gesmoord toen zijn konvooi in juli 2014 door de extremisten werd aangevallen. Buhari ontsnapte ternauwernood aan de dood.

Discipline
Juist het enorme terreurprobleem is één van de hoofdredenen dat Buhari, die zich voor de vierde keer sinds zijn afzetting in 1985 kandidaat stelde, tot president is verkozen van Afrika's grootste democratie en economie. Als voormalig militair leider belooft hij definitief korte metten te maken met terroristen die het noorden van het land beheersen. Ook heeft hij plannen voor betere toegang tot betaalbare gezondheidszorg, weer een herinnering aan Obama.

De politieke carrière van de deels in Groot-Brittannië militair geschoolde Buhari begon vroeg. Op 32-jarige leeftijd werd hij tot gouverneur van het noordoosten en een jaar later tot minister van petroleum benoemd. Zijn korte regeerperiode zo'n tien jaar later stond in het teken van 'de oorlog tegen ongedisciplineerdheid'.

Ambtenaren die te laat op hun werk kwam moesten kikkersprongen maken, verkeersovertreders kregen van soldaten met de zweep en drugshandelaren werden ter dood veroordeeld. Zijn strikte bezuinigingsmaatregelen leidden tot zijn val; in 1985 werd hij zelf het slachtoffer van een staatsgreep en belandde hij veertig maanden in de gevangenis. Maar niet voordat zo'n 500 corrupte ambtenaren en zakenmannen onder zijn bewind werden opgesloten. Persvrijheid was er ook nauwelijks. Een mensenrechtenschender noemen zijn tegenstanders hem.

Orde
Zijn aanhangers zien iets anders: eindelijk een president die hard gaat optreden tegen de misselijkmakende corruptie, vinden zij. Zij hebben nu het laatste woord gekregen. Nigeria krijgt een nieuwe leider die van strenge regels en gematigdheid houdt. Dit terwijl de de gemiddelde Nigeriaan anders in elkaar steekt: die is juist gewend tussen de mazen van de wet door te kruipen, al is het maar om te overleven. Het is de vraag of deze natie van levensgenieters en een 'ieder voor zich, God voor ons allen'-mentaliteit de onbuigzame beheersing van de nieuwe president wel aankan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden