Buhari vervangt complete legertop

Nieuwe Nigeriaanse president lost verkiezingsbeloften - terrorisme en corruptie bestrijden - razendsnel in

De nieuwe Nigeriaanse president, ex-dicatator Muhammadu Buhari, verspilt geen tijd. Krap twee maanden nadat hij is beëdigd, lost hij al verkiezingsbeloften in. Zo beloofde hij militaire veranderingen door te voeren om terreurgroep Boko Haram beter te bestrijden. Dus heeft hij gisteren de hele legertop de laan uit gestuurd. De bevelhebbers van de luchtmacht, landmacht, marine en de nationaal veiligheidsadvieur kunnen nieuw werk gaan zoeken.

De militaire leider uit de jaren tachtig, die eind maart de historisch vredig verlopen verkiezingen won van de immer stuntelende Goodluck Jonathan, heeft er nooit een geheim van gemaakt geen enkele fiducie te hebben in het huidige leger. Ondanks ongebreideld groeiende budgetten voor defensie onder Jonathan won Boko Haram enkel meer terrein.

Een offensief dat Jonathan tijdens de verkiezingscampagne inzette, heeft de groep teruggedrongen, maar duidelijk niet verslagen. Afgelopen zaterdag kwamen in het noordoosten van het land nog veertien mensen om bij aanvallen door de terreurgroep. Bomaanslagen in de steden Jos en Zaria kostten in de afgelopen tien dagen aan bijna zeventig mensen het leven.

Buhari heeft direct nieuwe bevelhebbers aangewezen. Opvallend veel van hen komen ofwel uit het noorden - Boko Haram-gebied - of uit de zuidelijke Nigerdelta, waar rond de oliewinning ook een veiligheidsprobleem speelt met militanten.

Zondag zette hij ook al een stap richting zijn andere verkiezingsbelofte: corruptie en inhaligheid uitroeien. In het kader daarvan kondigde hij aan dat hij de helft van zijn salaris inlevert. Zijn vicepresident doet hetzelfde. En ook al heeft Buhari gezegd dat hij de ministers uit zijn nog te vormen kabinet er niet toe zal dwingen, wil hij ze duidelijk wel aanmoedigen tot dezelfde soberheid. In Buhari's geval een magere 32.000 euro per jaar.

Hoewel de nieuwe leider van Afrika's grootste economie voortvarend is, neemt hij wel de tijd om zijn team van ministers uit te zoeken, waarschijnlijk om er zeker van te zijn dat hij niet weer een nieuwe lading grijpgrage politici binnenhaalt. Naar verluidt voert hij persoonlijk een-op-eengesprekken met kandidaten.

Maar zijn precisie leidt ook tot nervositeit: onduidelijkheid over het nieuwe bewind heeft de al zwaar gedevalueerde lokale munt nog verder doen dalen. Een ex-dicatator die nu al zes weken alle beslissingen neemt, daar voelt niemand zich lekker bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden