Bugarach zucht onder ufo-sage

Het Zuid-Franse dorp Bugarach, met op de achtergrond de 1230 meter hoge berg, die een van de vijf ufo-stations op aarde zou zijn. ©Reuters Beeld
Het Zuid-Franse dorp Bugarach, met op de achtergrond de 1230 meter hoge berg, die een van de vijf ufo-stations op aarde zou zijn. ©Reuters

Het Zuid-Franse Bugarach beleeft een slecht toeristisch seizoen. Wandelaars blijven weg omdat het dorp middelpunt is geworden van een doemdagcultus.

Langs de bochtige departementale weg naar Bugarach staat Aurore te liften. Aurore, dat is haar spirituele naam, vertelt ze in de auto. Tien jaar geleden arriveerde deze Française die zich nooit ergens thuis voelde, hier voor het eerst. Ze was gedeprimeerd en herinnerde zich een voorspelling. Iemand had haar gezegd dat zij ooit in de buurt van de Pech de Bugarach zou wonen. Een heilige berg die een van de vijf ufo-stations op aarde zou zijn.

"Dat heb ik toen gedaan", zegt Aurore. "De voorspelling kwam alsnog uit. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Er is hier zoveel energie! Wist je dat Anna, de oma van Jezus hier heeft gewoond? Dat staat in een boek van een Amerikaans medium."

Aurore is op weg naar een lezing en nodigt de verslaggever uit mee te gaan. Alleen blijken journalisten bij het huis waar het evenement plaatsvindt niet welkom. "We hebben het vaker meegemaakt, onze woorden worden verdraaid", zegt de organisator. Hij glimlacht en vouwt zijn handen. "Het spijt ons heel erg."

Sigrid Benard, eigenaar van een camping in Bugarach, begrijpt de weigering wel. "Je hebt hier mensen die flink geld verdienen aan cursussen om je voor te bereiden op het einde van de wereld. Die willen liever niet te veel aandacht voor de 600 euro die ze per persoon vragen voor hun flauwekul die een paar dagen duurt."

De 1230 meter hoge berg, waar de camping een prachtig uitzicht op heeft, vervult op internet een hoofdrol in de theorie over de doemdag van 2012. Die moet volgens een oude Maya-kalender plaatsvinden op 21 december. Als het zover is, zal het gesteente splijten en stijgen er ruimteschepen op die iedereen zullen redden die dan in de buurt is. In een minder sympathieke versie van het verhaal vertrekken de ufo's met een select gezelschap.

Benard kan het verhaal over haar dorp dat als enige oord in de wereld Armageddon-proof is niet meer horen. Bugarach is altijd al een van Frankijks esoterische trekpleisters geweest, een trefpunt voor new agers die afkomen op allerhande cursussen en bewustzijnsverruimende wandelingen. Maar mensen die zoeken naar het graf van Jezus, dat is niet leuk meer.

"Media uit de hele wereld zijn hier naar toegekomen, omdat ze hadden gehoord dat er hier groepjes mensen in witte gewaden vreemde rituelen uitvoeren bij de berg. Tevergeefs natuurlijk, maar door die berichten krijg ik wel afzeggingen: Sigrid, we komen dit jaar maar niet, hoor je dan."

"Een paar weken geleden heb ik hier ook een paar 2012-gezelschappen gehad", zegt Bernard. "Maar het wordt sterk overdreven. Ik schat dat ik 40 procent minder omzet draai door al dit gedoe."

Het slechte weer zal ook een rol spelen. Gedurende twee dagen is er inderdaad bijna niemand te zien in Bugarach. De steile klim richting de top van de berg is een eenzame tocht, daarbij is het pad door de regen erg glad. Nergens een spoor van een vreemd ritueel of wit gewaad, alleen maar modder.

In de volgende vallei, vlakbij het plaatsje Rennes-le-Château woont de Nederlander Jaap Rameijer. Rameijer weet, zegt men in Bugarach, veel af van de materie. Vijftien jaar geleden kocht Rameijer met zijn vrouw Joke een verwaarloosde boerderij, die dienst deed als hondenasiel. Hij maakte er een fraai gastenverblijf van. Joke praat liever niet met de media. "Ik heb hier ook weleens een ufo gezien, ik snap niet waar mensen zich zo druk over maken."

Rameijer, die in Nederland onder andere in het college van bestuur van een hogeschool zat, praat daarentegen graag. Hij is nog steeds dolenthousiast over dit 'fascinerende en mysterieuze gebied dat je raakt in je ziel'. De laatste jaren schrijft hij de ene na de andere studie over het land van Katharen, tempeliers en Maria Magdalena. Maria Magdalena? Die heeft hier in een grot gewoond, dat weet hij eigenlijk wel zeker.

"Zij heeft hier ook gepredikt, en hoe. Een boodschap vol van hoop, liefde en spirituele groei. De kerk van Rome heeft haar rol verdonkeremaand."

Rameijer gelooft niet dat de wereld vergaat op 21-12-2012. Er is dan alleen wel - en we merken door de aardbevingen en tsunami's van de laatste tijd dat dit moment nadert - sprake van een 'gevaarlijke oplijning'. Dat wil zeggen dat de aarde op één lijn staat met de maan, Venus, de zon en het centrum van ons Melkwegstelsel. En dat kan leiden tot vreselijke rampen: "De magneetpolen kunnen bijvoorbeeld omdraaien, het continentale plat kan verschuiven, wie weet slaat de komeet Niburu in, of mist hij ons op een haar."

Dat is, legt Rameijer uit, de fysische kant van het verhaal. "Op het psychische vlak, en dat is te hopen, kan er veel veranderen. Materialisme en paternalisme maken mogelijk plaats voor respect voor de medemens en de natuur. Misschien dat we een hoger bewustzijnsniveau bereiken, een hogere frequentie of zelfs een hogere dimensie. Liefde zal een nieuwe leidraad, een nieuw leidmotief in het leven zijn."

In ieder geval zal Rameijer wat extra eten en drinken in huis halen, vooral zuiver water. "Je best doen positieve gedachten te hebben, dat is ook goed. Want op die dag hebben gedachten krachten."

Bij een biertje in Rennes-le-Château - een plaats 'vol geheime boodschappen' waar Rameijer een trilogie aan wijdde die verscheen bij uitgeverij Aspekt - ontmoeten we de pianist David Bailey. Bailey houdt je hand even vast en speelt dan even later 'jou'. Zijn muziek wordt gechannelled. Ongeveer zoals Rameijer de verhalen voor een boek waar hij nu aan werkt ook doorkrijgt. Zonder dat hij daar iets voor hoeft te doen.

Bailey maakt zich meer zorgen over de 2012-gekte rond Bugarach dan Rameijer. "Het is een dorpje met tweehonderd inwoners en ook met vijf of tienduizend mensen eindigt alles in een enorme chaos." Hij heeft ook gehoord dat sommige goeroes aanbevelen op 21-12-2012 van de berg te springen. "De ufo's vangen je wel op, was de boodschap. Huiveringwekkend."

De Franse overheid volgt Bugarach dan ook met argusogen. De waakhond tegen 'sektarische ontsporingen' Miviludes heeft gewaarschuwd tegen een mogelijk dramatische ontknoping van de hype.

Bucharachs burgemeester, Jean-Pierre Delord, vroeg vorig jaar om bijstand van het leger als de dag der dagen is aangebroken. Ook vond hij het zorgelijk dat er twee huizen waren verkocht die 'esoterische namen' hebben gekregen.

"Of die huizen trefpunten zijn voor sekte-achtige bewegingen weet ik niet", zegt hij nu. "Er zijn in ieder geval nog steeds groepen die in het bos bij de berg merkwaardige bijeenkomsten houden."

Delord zou niet weten of dit de laatste tijd toe- of afneemt. "Iedereen is vrij om dit soort dingen te doen, ik loop er niet achteraan. Maar een beetje waakzaam blijven, kan natuurlijk geen kwaad."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden