Buffett-belasting haalt het niet in de Senaat

Maar 72 procent van bevolking steunt voorstel van Obama

De secretaresse van miljardair Warren Buffett blijft voorlopig nog meer belasting betalen dan haar baas. Het voorstel van de Amerikaanse president Barack Obama en de Democraten om miljonairs altijd minimaal dertig procent te laten betalen, heeft het in de Senaat niet gehaald.

Dat de maatregel zou worden aangenomen had ook niemand verwacht. De Republikeinen hebben in de Senaat niet de meerderheid, maar hebben volgens de regels van dat huis wel voldoende stemmen om het debat over een voorstel eindeloos te rekken en het daarmee in feite te verwerpen. Ooit was zo'n 'filibuster' uitzonderlijk, maar de laatste jaren maken de Republikeinen van die mogelijkheid uitbundig gebruik.

In plaats van de 'Buffett-regel' stelden ze een verlaging van de winstbelasting voor, en ook die haalde het uiteraard niet.

Obama praat al meer dan een jaar over de onredelijkheid van het Amerikaanse belastingstelsel. Veel rijken betrekken hun inkomen uit dividend of waardestijging van aandelen, en de belasting daarop is lager dan die op inkomen uit een baan. Zo kan het dat de veel rijkere Republikeinse uitdager van Obama, Mitt Romney, een lager percentage belasting betaalt dan de president. Volgens de Republikeinen is daar niks mis mee. In hun woordenboek is 'rijke' synoniem met 'banenschepper', een categorie burgers die je met rust moet laten.

De Democraten denken echter dat ze, zeker nu er wat meer optimisme komt over de economie, met een rechtvaardiger verdeling van de lasten stemmen kunnen winnen bij de verkiezingen in november. In een peiling van CNN steunt maar liefst 72 procent van de Amerikanen de Buffett-belasting. Zelfs onder Republikeinen is 53 procent voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden