Bufferzones rond abortusklinieken zijn een goed idee, zegt minister De Jonge

Met plastic foetussen protesteerde de actiegroep ‘Schreeuw om Leven’ in 2014 tegen de vestiging van een abortuskliniek in Houten.Beeld ANP

De veertien abortusklinieken in Nederland klagen over vandalisme en demonstranten uit religieuze hoek. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt het terecht dat gemeenten vrouwen die deze klinieken bezoeken, willen steunen door het instellen van een bufferzone. Roermond deed dat onlangs en ook Zwolle en Arnhem namen maatregelen.

Vrijwilligers van verschillende organisaties, zoals de katholieke groep Stirezo en het grotere, protestante ‘Schreeuw om Leven’, trekken er in Nederland op uit om vrouwen van abortus af te houden. Directeur Kees van Helden van Schreeuw om Leven schrikt van het standpunt van de minister: “Dan laten we vrouwen in de steek. We redden nu elke week één kindje. Vrouwen staan zo vaak alleen met hun spanning als zij een abortuskliniek bezoeken, wij bieden hulp met een professioneel protocol. ‘Mogen wij iets vragen?’, is onze opening. Als iemand ‘nee’ zegt, laten we dat zo”, zegt Van Helden. 

Waarschuwingsbord

Het Humanistisch Verbond kwam vorig jaar met het initiatief voor een bufferzone, juist vanwege klachten over acties rond abortusklinieken. Zo plaatste een kliniek in Utrecht een bord met de tekst: ‘Let op agressieve anti-abortusdemonstranten’. Directeur Christa Compas van het Humanistisch Verbond legt uit: “Voor ons staat voorop dat een vrouw in vrijheid kan beslissen over haar leven en zelf beslist wie ze bij haar afweging betrekt. Zij moet ongestoord toegang hebben tot een kliniek, zonder intimidatie door vreemden.”

Het aantal abortussen ligt al jaren rond de 30.000. Een kwart van de vrouwen die ervoor kiezen is tussen de 25 en 30 jaar, ruim 20 procent tussen de 20 en 25. Tienermeisjes kwamen 2600 keer. In totaal komt 11 procent uit het buitenland. “Internationaal gezien zijn de Nederlandse abortuscijfers laag. Wij hebben een goede en veilige abortuszorg”, aldus Compas.

De humanistische directeur wijst op een wetsvoorstel om een abortus-pil via de huisarts te verkrijgen zoals in andere landen. “Maar liefst 53 procent van alle abortussen vindt plaats in de eerste zeven weken. In die periode is een pil voldoende.” Als het voorstel wordt aangenomen kan het aantal abortussen in klinieken halveren.

Lees ook:

‘Vrouwen gaan niet zomaar over tot abortus’

Het aantal abortussen in Nederland moet omlaag, vindt minister Edith Schippers van volksgezondheid. Ze wil dat huisartsen een grotere rol gaan spelen. Critici zeggen dat Schippers zich niet zou moeten focussen op het omlaag brengen van de abortuscijfers, maar op het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden