Buenos Aires ruziet met hedgefondsen

Al 155 dagen is Argentinië een wanbetaler. Buenos Aires weigert sinds juni dit jaar het vonnis van de Amerikaanse rechter op te volgen dat het land dwingt enkele hedgefondsen 1 miljard euro aan achterstallige aflossing en rente te betalen op oude staatsschulden.

Afgesloten van de kapitaalmarkten en met sterk geslonken valutareserves staat het water de Argentijnse regering aan de lippen. De gevolgen voor de economie waren in het derde kwartaal van 2014 stevig merkbaar met een krimp van 0,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het IMF verwacht voor heel 2014 dat de Argentijnse economie zelfs inzakt met 1,7 procent. Voor dit jaar zijn de prognoses niet veel beter.

De meeste Argentijnen gaan deze zomervakantie daarom weg in eigen land omdat de regering het aankopen van buitenlandse valuta sterk heeft beperkt. Het plaatsje Villa de Merlo in de heuvels van de provincie San Luis in het Argentijnse binnenland profiteert daarvan: "Vanaf Kerst tot en met maart zitten wij helemaal vol", zegt hoteleigenaar Jorge Solis.

Daniela Cecchi ontvouwt een grote kaart van Argentinië met verschillende speldenknoppen op de plekken die ze met haar man Nestor heeft bezocht. "Wij reizen alleen nog maar in eigen land, zelfs de buurlanden zijn te duur", vertelt ze. Argentijnen die naar het buitenland op vakantie willen moeten twee horden nemen. Voor het verkrijgen van buitenlandse valuta moet men toestemming vragen bij de belastingdienst die het dagbudget vaststelt op basis van je inkomen. Veel Argentijnen klagen over de arbitraire en ontransparante werkwijze van de Argentijnse fiscus. "Een vriendin kreeg geen toestemming om dollars te kopen om met haar dochtertje naar Disneyworld in Amerika te gaan", zegt Daniela Cecchi vol verbazing.

Ze vertelt dat de belastingdienst het inkomen van haar vriendin te laag vond om een vakantie naar Amerika te rechtvaardigen. "Wie bepaalt dat?Het is toch je eigen keuze waar naartoe je op reis gaat?", vervolgt Cecchi geërgerd. Vakantiegangers die wel dollars of euro's weten te bemachtigen worden ook geconfronteerd met een belastingheffing van 35 procent boven op tickets én alle aankopen met pinpas of creditcard in het buitenland.

De regering in Buenos Aires wijst naar de New Yorkse rechter en hedgefondsen als de grote schuldigen van alle economische ongemakken. "Ik laat me niet chanteren door een kleine groep aasgieren", aldus president Cristina Fernández de Kirchner over de hedgefondsen. De schuldeisers proberen op hun beurt beslag te leggen op de tegoeden van de Argentijnse centrale bank en de staatskas bij diverse financiële instellingen in New York, Londen en Tokio.

Het Argentijnse ministerie van financiën staat komend jaar daarom voor een behoorlijke opgave: zo'n 12 miljard euro aan staatsobligaties moet worden afgelost, de helft van de beschikbare valutareserves. Afgelopen tijd probeerde minister Kicillof van financiën een deel van die schuld door te rollen, dus de lening te verlengen, tot 2024. Slechts 2 procent van de obligatiehouders ging op zijn aanbod in. "Een groot succes en teken van vertrouwen in Argentinië", vond de minister desalniettemin tijdens zijn persconferentie. Er werd gegiecheld in de zaal en zelfs de regeringsgezinde krant Pagina/12 sprak van een 'mislukking'.

Het Zuid-Amerikaanse land is door het vonnis van de Amerikaanse rechter nu vrijwel afgesloten van de kapitaalmarkten. Gelukkig schoten de Chinezen de Argentijnen te hulp met een vijfjarig krediet van 8 miljard euro, waardoor het land even lucht heeft. Ondertussen onderhandelt de regering De Kirchner met de Amerikaanse hedgefondsen, maar vooralsnog met weinig succes.

Noodgedwongen heeft de Argentijnse centrale bank inmiddels de geldpers aangezet. De al torenhoge inflatie stijgt hierdoor nog verder. De geldontwaarding in november lag op 28 procent op jaarbasis. Elke peso aan vakantiegeld geven Argentijnen dus maar rap uit, voordat het nog minder waard is geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden