Büchs laatste deuntjes

Vanaf vanavond zendt de Vara de laatste reeks afleveringen uit van 'De wereld van Boudewijn Büch', het Vara-programma waarin de popfanaat en liefhebber van historische wetenswaardigheden, de kijker meeneemt naar de meest curieuze plekken ter wereld. Wat de reeks tot een samenhangend geheel maakt is Büchs liefde voor de popmuziek. De pop bepaalt zijn reisdoelen. Zoals hijzelf beschrijft in het Vara TV-magazine: wat klopt er van dat liedje dat er wordt gezongen over een bepaald café in Anchorage (Alaska); hoe ziet de plek eruit waar The Doors hun muziek opnamen; hoe ziet de gevangenis eruit waar Johnny Cash ooit eens optrad, enzovoorts.

Wilfried van der Bles

Uit deze opsomming blijkt al dat Büch voor deze reeks uitgebreid heeft rondgereisd in de Verenigde Staten. De eerste zeven afleveringen spelen zich inderdaad daar af. Vanavond in de eerste aflevering bezoekt hij het eiland Santa Catalina, zo'n veertig kilometer voor de kust van Los Angeles.

Uitgangspunt is het liedje van ene Lonnie Donegan: 'Does your chewing gum lose its flavor'. Dat biedt Büch dan weer een mooi aanknopingspunt om allerlei nutteloze kennis te spuien over de geschiedenis van het eiland. Het komt erop neer dat William Wrigley, begin deze eeuw 'de grootste kauwgomkoning ter wereld', het eiland tot ontwikkeling heeft gebracht. Het is een prachtig oord, waar auto's praktisch verboden zijn. Büch reist er met zijn team rond in een golfkarretje en zit zo naar eigen zeggen 'extreem voor lul'.

Büch kwam op het spoor van nog een liedje. Typisch op z'n Büchs, zwijmelend, gezeten in zijn golfkarretje, hoog in de bergen, laat hij het horen: '26 miles' van The Four Preps', een bekend melodietje, maar in Nederland nooit een hit geweest.

Aan het einde van deze eerste aflevering, maar wel vier maanden later, keert Büch nog even terug op het eiland. Om in het plaatselijke museum de resten te laten zien van een raadselachtige pygmee mammoet, een klein mammoetje, een diersoort die nergens anders ter wereld schijnt te zijn gevonden. Zo'n curiositeit mag in het programma van Büch uiteraard niet ontbreken.

En zo trekt Büch, met onderbrekingen, een jaar lang de wereld rond. Zijn reis zal hem na de eerste zeven afleveringen nog brengen in Canada en Australië. En daarna is het afgelopen. 'De wereld van Boudwijn Büch' trekt te weinig kijkers en daarom moet het programma verdwijnen. Jammer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden