Bubbelende Bublé

Mildred Roethof maakt tv-reportages over omstreden subculturen waar meestal veel tumult om is. Haar reportage over Bijlmerse gangstermeisjes 'Rauw en puur' leidde einde 2010 tot een veelbesproken clash in 'De wereld draait door' waar de woedende meisjes Roethof ervan beschuldigden dat ze hen om de tuin had geleid. De tv-maakster werd bestempeld als een 'seriekaraktermoordenaar', hetgeen haar er overigens niet van weerhield om in haar nieuwe reportageserie 'Onder elkaar' weer hetzelfde procedé te volgen. Eerst het vertrouwen winnen van de geportretteerden en ze dan ontlokken wat ze achteraf misschien liever niet wilden laten zien. Frans Bromet doet het ook maar die weet onvoorziene wrijvingen op te diepen. Roethof onthult niets. In de aflevering van vorige week ventileerden Nederlandse pensionado's op Curacao hun alledaags racisme tegenover de Antillianen.

Zaterdagmiddag bezocht Roethof een afdeling van de Pinkstergemeente in Almere waar broeder Ruud, ex-drugsverslaafde, de naar genezing zoekende homoseksueel Jozef probeert te helpen met een handoplegging: 'Bevrijdt hem, Here, van verboden seksuele contacten'. Als toeschouwer weet je niet wat je moet met deze vluchtige inkijkjes in bekende vijandige denkbeelden.

Roethof zoekt de polarisatie in wat we verder toch alleen als 'Verbindende Tijden' kunnen typeren op de televisie, deze maand. Het Republikeins Genootschap mag haar ledenaantal bijna hebben verdubbeld, de publieke omroep stoomt ons klaar voor Maxitango en oranje polonaise. Talkshowhost Matthijs van Nieuwkerk treedt op als roerganger en wijst de weg naar euforie en een breed gedeeld wij-gevoel, daarbij ondersteund door zijn DWDD-familie van bekende Nederlanders. Soms raak je de over elkaar heen vallende superlatieven wel beu, zoals bij het gesprek vrijdag met dj Armin van Buuren die door de aanstaande koning en koningin gevraagd is om samen met het Concertgebouworkest bij de inhuldiging op te treden. Armin van Buuren heeft ook net in Madison Square Garden in New York gestaan , net als Michael Jackson en John Lennon ooit. 'Dat was wel ff een dingetje' vond Armin. Waarna Matthijs op de bijzondere uitverkiezing bleef hameren, een beetje als de sportjournalist na het wereldrecord.

Bij zoveel zwelgen heb je ook valse noten nodig, en die weten de tafelheren en -dames dan niet altijd te leveren. Behalve Marc Marie Huijbregts die donderdag de euforie rond het nieuwe Rijksmuseum heerlijk dempte met de bekentenis vooraf dat hij 'toch altijd het meest van het winkeltje was in een museum'.

En voor enige valse noten hadden we dit weekend ook Paul de Leeuw, officieel afgeschreven, maar nog altijd goed voor zo'n miljoen kijkers, en zaterdagavond op dreef als gastheer van de Canadese crooner Michael Bublé. Ook Paul de Leeuw draagt zijn VARA-steentje bij aan het wij-gevoel. Hij liet Loretta Schrijver het publiek oproepen om samen met haar de romans te gaan lezen die Uitgeverij Meulenhoff verzuimd heeft in te sturen naar de jury's van de Gouden Boeken-uil en de Librisprijs dit jaar; het beste boek wordt bekroond. Een bejaarde dame las haar lofdicht voor Beatrix voor. Maar het hoogtepunt van de show was de energieke Bublé die meldde dat zijn Argentijnse fotomodel/vrouw erg uitkeek naar hun (!) eerste Argentijnse koningin. Bublé werd getrakteerd op een drie sterren hamburger, op een inbubbelingskwis, een homo-strijdlied tegen Poetin, en een even bizarre als hilarische doven-uitvoering van Bohemian Rhapsody door Remco Vrijdag en Martine Sandifort. Het ging nergens over maar bubbelend en bruisend was het wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden