Bubbelen in Åland

Wim Boevink

Anderhalf jaar geleden hoorde ik voor het eerst van een eilandengroep met de naam Åland – spreek uit: Ooland. Ik woonde een presentatie bij van een Ålander die zijn eilanden probeerde te promoten op een emigratiebeurs in Nieuwegein. Hij kweet zich nogal lusteloos van zijn taak, alsof hij die ochtend vergeten was zijn Prozac in te nemen, en het schaarse publiek keek intussen naar dia’s van rotsen, want die heb je veel in Åland. People don’t stay for longer periods, zei de matte presentator nog, alsof hij wel begreep waarom.

Maar deze zomer was Åland even wereldnieuws. De archipel van 6500 eilanden en eilandjes tussen Zweden en Finland, waarvan tien procent is bewoond, is een autonome provincie van Finland, maar de bevolking (ruim 27.000 mensen) spreekt Zweeds.

In juli vond een team van lokale duikers in de wateren van Åland het wrak van een schoener, een tweemaster die begin 1800 moest zijn vergaan. In de romp deed men een spectaculaire ontdekking: een intacte lading van 168 flessen – de inhoud was champagne.

Drinkbare champagne, zo bleek.

De oudste champagne ter wereld was gevonden, drinkbaar gebleven in de koele, donkere wateren van de Baltische Zee. De flessen hadden geen etiket meer, maar kurkanalyse wees uit dat de drank deels afkomstig was van het beroemde Franse huis Veuve Clicquot (opgericht in 1772) en deels van het nog oudere, maar niet meer bestaande, huis Juglar. De waarde van 1 fles werd op honderdduizend euro geschat.

In Åland begreep men de portee van de vondst en de kansen voor internationale promotie: de ’landskapsregering’ beloofde zestien buitenlandse journalisten een glaasje uit een geopende fles: ze konden vanaf Stockholm of Helsinki korting krijgen op de prijs voor de boottocht – ook de VVV van Åland kent zijn budgettaire beperkingen. Na de persconferentie met het champagneproeven konden de journalisten indien gewenst nog dezelfde dag weer terugreizen – people don’t stay for longer periods.

Het speet me dat ook deze krant budgettaire beperkingen kent, want ik was graag naar Åland afgereisd voor deze unieke ervaring: een zo oude champagne drinken, die – liet Veuve Clicquot weten – bestemd was geweest voor het hof van de tsaar in Sint-Petersburg. Een fluitje champagne van tien mille.

Gisteren vond die persconferentie plaats in de Ålandse havenstad Mariehamn en de Ålandse regering liet weten de flessen te laten veilen. In aanwezigheid van de verzamelde wereldpers (onder wie ten minste zestien gelukkigen) nam de vermaarde champagnekenner Richard Juhlin de eerste slok, die al zo sterk geurde dat zich de hele ruimte ermee vulde.

Lyrisch was Juhlin, de neus had een randje citrusvrucht, licht geroosterd, de smaak tonen van koffie en lime, een vleugje paddestoel en lindebloesem, en een afgezant van Veuve Clicquot zei geroerd dat de oude madam Clicquot deze champagne nog geproefd moest hebben.

En Åland?

Åland stond op de kaart.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden