Btw-verhoging krijgt steun van CDA-congres

(Novum) - Het CDA-congres heeft zaterdag ingestemd met de voorgenomen btw-verhoging van negentien naar twintig procent. Een resolutie om dit plan naar de prullenbak te verwijzen, werd met grote meerderheid verworpen.

Indieners van de resolutie, een aantal CDA-afdelingen, zijn van mening dat een verhoging van de btw schadelijk is voor de koopkracht. "Na het zoet zou het zuur komen, maar we merken van het zoet veel te weinig", zei een CDA'er. "Slurptaks, vliegtaks, verpakkingstaks, vettaks, onze inwoners begrijpen het niet meer. Het is tijd voor een nieuw Deltaplan, een Deltaplan lastenverlichting", hield een ander de verzamelde CDA'ers in het Utrechtse Beatrixtheater voor, verwijzend naar de plannen van fractieleider Pieter van Geel om een nieuw Deltaplan op te stellen om Nederland voor overstromingen te behoeden.

Partijvoorzitter Peter van Heeswijk en Van Geel deden een klemmend beroep op het congres om de resolutie te verwerpen. Als het CDA de verhoging zou tegenhouden, zou de partij volgens hen een verantwoordelijkheid nemen voor een ongedekte cheque van twee miljard euro. Dat is schadelijk voor het imago van het CDA als de partij van 'goed rentmeesterschap', de partij waar de overheidsfinanciën in goede handen zijn, zei Van Heeswijk.

Overigens is het definitieve besluit om de btw per 1 januari te verhogen nog niet genomen. Niet alleen een deel van de CDA-achterban verzet zich ertegen, ook de werkgevers- en werknemersorganisaties. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei eerder al dat alles 'in samenhang' moet worden bekeken. In de zomer, als de begroting voor volgend jaar wordt opgemaakt, wordt besloten of de verhoging er definitief komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden