Btw lager: weinig effect op korte termijn
De btw-verlaging voor podiumkunsten betekent weinig voor het komende theaterseizoen. Voor 2012-2013 liggen de meeste plannen al klaar. "Voor 2013-2014 durven theaterproducenten weer het risico te nemen van grotere producties", zegt Erwin van Lambaart, voorzitter van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten, die geen subsidie krijgen.
Per 1 juli gaat de btw voor podiumkunsten terug naar het tarief van 6 procent. Toegangskaartjes kunnen vanaf het nieuwe theaterseizoen, dat in augustus begint, goedkoper worden. Dancefeestorganisator ID&T verlaagde dit weekend meteen de prijs van festival Mysteryland met het btw-verschil.
Niet bij alle kaartjes wordt per 1 juli de verlaging van de btw evenredig doorberekend. Niet alle podia hadden het hoge tarief volledig verwerkt in de entreekaartjes. Soms kozen theaters voor minder voorstellingen en voor relatief goedkopere producties. Bovendien gaan de 200 miljoen aan bezuinigingen op de cultuursector gewoon door. "Het blijft crisis, en dat effect blijven de theaters voelen", zegt Martin van Ginkel, directeur van de Vereniging voor Schouwburgen en Concertgebouwdirecties.
Terwijl zalen bij dans-, toneel- en muziekvoorstellingen nog redelijk vol zitten, lijden musicals onder dalende belangstelling. Sinds 2009 worden jaarlijks gemiddeld 7 procent minder kaartjes verkocht. 'The producers' stopte in november na een week wegens tegenvallende verkoop. Het Rotterdamse theater Luxor zag de bezoekersaantallen sinds 2008 halveren en zit in geldnood.
De btw voor podiumkunsten was per 1 juli vorig jaar verhoogd naar het algemene btw-tarief van 19 procent. Die verhoging kwam bovenop de bezuiniging van 200 miljoen die was ingegeven door de PVV die podiumkunsten als 'linkse hobby' bestempelde. "Het leek op een extra straf op de cultuursector", zegt Van Ginkel. Die 'straf' wordt nu door de 'Kunduzcoalitie' teruggedraaid.
undefined