Weblog

BTW-gekte gaat aan mijn zonnedak voorbij. Helaas?

Ik blijf het zonnig inzien: geen btw-verrekening over mijn zonnestroom. Beeld Vincent Dekker

Europese rechters hebben weer eens een consequent besluit moeten nemen. Wie stroom produceert en aan een ander levert, moet daarover btw betalen. Ook als die stroom uit een paar zonnepanelen komt. Gelukkig zijn de echt kleine jongens, zoals ik, vrijgesteld.

Het Europese Hof kwam donderdag met zijn oordeel. Heel even leek het reden voor paniek, maar die is voor ons, zonnetappers met panelen op het eigen dak, niet nodig.
Nederland heeft een regeling voor kleine ondernemers: als je in een jaar minder dan 1883 euro aan btw zou moeten afdragen, kun je vrijstelling aanvragen. En 1883 euro is veel, kan ik u verzekeren, daar komt geen particulier aan toe. Reken maar uit: ik heb twaalf panelen die samen in een jaar zo'n 2500 kWh aan stroom produceren. Lever ik die allemaal aan het net terug dan zou ik 2500 keer 4 cent btw, oftewel 100 euro moeten afdragen. Pas als je dus 19 keer zo veel panelen hebt, 230 panelen, kom je in de buurt van de 1883 euro-drempel.
Maar zelfs dan zal je er in de praktijk niet aan komen, want je levert niet al je stroom terug. Een deel verbruik je direct zelf en btw-vrij thuis. Welk deel? Tja, als je een moderne meter hebt, is dat te zien, maar met mijn draaischijfmeter is dat niet eens precies vast te stellen. Als ik 's middags 4 kWh aan het net lever en 's avonds weer 4 kWh van het net afneem, zegt mijn meter slechts dat ik 0 kWh van het net heb gebruikt.

En dan is er nog die andere btw-stroom. Ik denk dat de overheid mij maar wat graag de btw-vrijstelling gunt. Want doet zij dat niet, dan ga ik de btw die ik heb betaald over de aanschafprijs van de panelen nog even verrekenen. Da's zo'n 1200 euro geweest. Dus in ruil voor 100 euro die ik maximaal zou moeten afdragen, begin ik dan met het terugvragen van 1200 euro.
't Is dat ik een hekel heb aan onnodige papierwinkels, anders zou ik bijna zeggen: kom maar op met die btw-plicht.

Zonneweide
Iets anders ligt het voor zonneweides en andere grotere panelensets. Bij die commerciële projecten komt wel btw kijken. Maar ook daar geldt: voordat je de btw-teruggave uit de investering hebt 'terugbetaald', ben je vele jaren verder.

Ik ben benieuwd wanneer Den Haag met btw-regelingen komt voor zonnetappers, en wat het dan echt voor u, en mij, gaat betekenen. Vooralsnog lig ik er niet wakker van.

Wilt u wel wakkergehouden worden voor duurzame-energie-nieuwtjes? Kijk dan af en toe met een half oog naar @VincentDekker4.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden