Btw-fopspeen zonnepanelen wordt nog foppiger

Zonnepanelen op steeds meer daken? Niet door de subsidiefopspeen die nu is bedacht.... Beeld
Zonnepanelen op steeds meer daken? Niet door de subsidiefopspeen die nu is bedacht....

Wie denkt dat Nederlandse zonnepaneelkopers dit jaar 22 miljoen euro aan subsidie (toch al een schijntje) hebben te verdelen, vergissen zich. De (hoge) kosten van de ambtelijke afhandeling gaan daar eerst nog vanaf.

Ik dram nog even door over de btw-ellende voor zonnepanelen. Al was het maar om te voorkomen dat er ooit nog eens zo'n goed plan zo onzalig slecht de nek wordt omgedraaid.

In het lente-akkoord werd aangekondigd dat onderzocht ging worden dat zonnepanelen van het hoge btw-tarief (nu 19, per oktober 21 procent) naar het lage btw-tarief (6 procent) zouden gaan. Prachtig: zonnepanelen werden voor iedereen 13 tot 15 procent goedkoper.
Paar weken later: btw-verlaging blijkt te tijdrovend; we houden het hoge tarief en iedereen krijgt 15 % teruggestort. Wat meer administratie, maar: nog altijd mooi.
Afgelopen weken: het wordt een subsidie van 20 miljoen tot eind 2012 en nog 30 miljoen in 2013. Waardeloos, btw-verlaging is geen subsidie, en dit is veel te weinig voor echt grootschalige uitrol van zonne-energie en een bron van uitstel. Wie in 2012 subsidie misloopt, gaat wachten op nieuw kansje in 2013...
Donderdag, staatsscretaris Atsma: het wordt 22 tot eind 2013, en de boeren mogen ook uit deze ruif plukken. Vergeet het maar als particulier, er blijft dan zowel voor boeren met hun grote daken als voor particulieren bijna niets over. De btw-verlaging blijkt een fopspeen.
Vrijdag, minister Verhagen: het wordt 22 miljoen dit jaar, 30 miljoen volgend jaar, maximaal 650 per installatie en niet voor bedrijven. Heeft Verhagen met Atsma gesproken? Of hebben boeren geen bedrijf?
Oh ja: Verhagen adviseert iedereen om een ontbindingsclausule in het contract te zetten, zodat je niks hoeft te kopen als je geen subsidie blijkt te krijgen (wat dus in vermoedelijk 90 procent van de potentiële aanvragen het geval zal zijn).
En Oh ja-2: De hoge kosten die de ambtenaren maken bij het verwerken van de subsidieaanvragen ('adequate uitvoering van een regeling als deze [is] arbeidsintensief') komen ook uit de subsidiepot van 22 en 30 miljoen.

Schuddebuiken
Het laatste is natuurlijk dubbel slim. Er wordt geen ambtenaar extra aangenomen voor dit project. Dus wat er gebeurt is dat een deel van de kosten van het ambtelijk apparaat nu wordt gedekt uit wat een 'groene subsidie' zou zijn. Bezuinigen en het dan groen noemen. Daar moeten een paar slimmerikken in Den Haag schuddebuikend van het lachen heel tevreden met zichzelf van zijn geworden.

En dan dat keurige advies van Verhagen om zo'n ontbindingsclausule in je contract op te nemen... Hoeveel letterlijker kan hij opschrijven dat dit een maatregel is die de opmars van zonnepanelen moet afremmen?
Maandag 2 juli kunnen de subsidieverzoeken ingediend worden. Ik gok erop dat 's middags om twee uur de ontbindingsclausules in werking kunnen worden gezet. Als het al niet om twee uur 's nachts zal zijn.

Hoe fopspenig kun je het krijgen?

En GroenLinks maar zeggen dat Verhagens boodschap goed nieuws is voor iedereen die zonnepanelen wil... Kom op, mensen! Totaal verkeerd aangepakt en driedubbel in de maling genomen. Neem manmoedig je verlies, doe dit nooit meer en besluit alsnog dat die 22 en 30 miljoen alleen voor bijvoorbeeld scholen zijn, of woningbouwcorporaties, speeltuinen, openbare toiletten; alles is goed, zolang je het maar niet 'iedereen' noemt...

Ik Twitter ook over energie-ontwikkelingen. Wie me wil volgen kan terecht bij @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden