Brute kinderverkrachtingen onder aboriginals

Jonge kinderen zijn in afgelegen Australische aboriginal-gemeenschappen steeds vaker het slachtoffer van bruut seksueel misbruik.

Zelfs baby’s worden verkracht. De situatie is zo alarmerend, dat de Australische regering vandaag een topconferentie over het onderwerp organiseert.

Het rapport van Nanette Rogers, openbaar aanklager in de Australische deelstaat Northern Terrority, sloeg vorige maand als een bom in. Zij beschreef hoe in een aboriginal-nederzetting in midden Australië een vierjarig meisje was verkracht en verdronken door een verslaafde tienerjongen. En hoe volwassen mannen twee kleine meisjes, onder wie een baby van zeven maanden, seksueel hadden misbruikt. Het zijn helaas geen uitzonderingen, beweerde Rogers. „Mannen begaan afschuwelijke misdrijven tegen heel jonge kinderen. Het gaat het menselijk bevattingsvermogen te boven.”

Het rapport van de openbaar aanklager werd gevolgd door een nieuw, schokkend onderzoek: aboriginal-jongetjes lopen tien keer meer kans op seksueel misbruik dan ’blanke’ Australische leeftijdsgenoten. Deskundigen wezen met de beschuldigende vinger naar de aboriginal-leiders; zij zouden te passief zijn en zich verschuilen achter oude stamwetten, die seksueel verkeer tussen volwassenen en kinderen zouden rechtvaardigen.

De 61-jarige Ad Borsboom heeft alle ophef met ongerustheid en boosheid gevolgd. Borsboom, hoogleraar antropologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft vanaf 1972 tien periodes bij een aboriginal-gemeenschap in het afgelegen Arnhem Land gewoond. Soms anderhalf jaar lang, soms een paar maanden. Na al die jaren kent hij de aboriginal-gewoontes als geen ander.

„Seksueel misbruik van kinderen en vrouwen is geen onderdeel van de aboriginal-cultuur’’, zegt Borsboom stellig. Toegegeven, volgens de aboriginals zijn meisjes na hun eerste menstruatie al volwassen. Dan worden ze uitgehuwd. Maar dat is iets anders seksueel misbruik van kinderen, weet de antropoloog.

Borsboom: „De aboriginal-gemeenschappen hebben strenge regels ten aanzien van seksualiteit. In al die tijd dat ik bij de aboriginals in Arnhem Land heb gewoond, heb ik niet één keer seksueel misbruik van een kind meegemaakt. Integendeel: kinderen zijn bijna heilig.’’

Maar vooral in ver afgelegen gemeenschappen, kan het toch goed fout gaan, erkent Borsboom. Bijna niemand heeft daar werk, de huisvesting is een ramp, het alcoholisme grijpt om zich heen en steeds meer kinderen snuiven benzinedampen en zijn zwaar verslaafd. „Omdat mensen niets anders te doen hebben, zitten ze heel de dag video’s te kijken. In deze gemeenschappen is een dramatische toename te zien van gewelddadige en pornografische video’s. De laatste vijf jaar storten dit soort gemeenschappen in razend tempo in’’, concludeert Borsboom. Dat de Australische overheid niet heeft ingegrepen, is volgens hem een catastrofale fout. „De problemen rond seksueel misbruik waren al langer bekend. Maar de regering heeft de problemen te lang onderschat en genegeerd.”

Vandaag hoopt de regering van premier Howard op een topconferentie in Canberra oplossingen te vinden. Er gaan stemmen op om het bestuur van sommige gemeenschappen uit handen te nemen van aboriginals. Borsboom vindt dit een rampzalig idee. „Dat paternalisme is de afgelopen honderd jaar de oorzaak geweest van alle problemen. Mensen worden apathisch. Je mag voor de oplossing op korte termijn meer politie sturen naar de afgelegen gemeenschappen om de excessen aan te pakken. Voor de langere termijn is het de hoogste tijd dat de Australische overheid gaat praten met de aboriginals in plaats over hen. De regering moet de eigen verantwoordelijkheid stimuleren, die generaties lang hun is afgenomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden