Brusselse kansen Balkenende stijgen

Balkenende (geheel rechts) is officieel nog altijd geen kandidaat. De Luxemburgse premier Juncker (op de voorgrond) heeft laten weten wel ambities te hebben voor het Europese presidentschap. (AP) Beeld
Balkenende (geheel rechts) is officieel nog altijd geen kandidaat. De Luxemburgse premier Juncker (op de voorgrond) heeft laten weten wel ambities te hebben voor het Europese presidentschap. (AP)

De kansen van premier Balkenende op het EU-presidentschap nemen toe. De Britse oud-premier Tony Blair wordt zelfs door zijn socialistische partijgenoten niet meer gesteund.

Van onze redactie internet

Voorzitter Joseph Daul van de grote christendemocratische fractie EVP in het Europarlement heeft Jan Peter Balkenende vandaag „een zeer goede kandidaat” genoemd voor de nieuwe functie van EU-president. „We zoeken een persoon die kan zorgen voor synthese en een goede Europeaan is”, zei Daul tegen journalisten.

Premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden heeft in Brussel echter nog eens gezegd dat de regeringsleiders van de 27 EU-landen vandaag en morgen nog niet beslissen over de nieuwe EU-president en nieuwe Hoge Vertegenwoordiger. De EU-top gaat formeel niet over de nieuwe EU-president, die begin komend jaar zou moeten aantreden. Voorzitter Reinfeldt wil eerst de problemen met de Tsjechische ratificatie van het nieuwe EU-verdrag oplossen. Ook wil hij van de regeringsleiders een bedrag horen om arme landen te helpen bij de CO2-beperking.

In de wandelgangen gaat het gesprek echter vrijwel alleen over de functies waarover half november een besluit moet worden genomen. Naast die van EU-president is ook de baan van Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid te vergeven.

De voorkeuren beginnen zich inmiddels af te tekenen. De Brit Tony Blair lijkt daarbij inmiddels kansloos, nu zelfs zijn socialistische partijgenoten uit andere EU-landen hem niet steunen. Daardoor stijgen de kansen van premier Jan Peter Balkenende en de Luxemburgse collega Jean-Claude Juncker, al worden ook Paavo Lipponen, de vroegere Finse premier, en Fredrik Reinfeldt genoemd.

De socialisten gaan vooral voor de Britse minister David Miliband als Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid. De Britse oud-premier Blair wordt teveel als vertegenwoordiger van oude politiek gezien. „Ik vind Blair nu niet geschikt als president”, zegt bijvoorbeeld Jean Asselborn, de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken. „Niet zozeer vanwege zijn persoon, maar voor wat hij representeert. Hij is nauw gelieerd aan het tijdperk George Bush. En nu de Amerikanen voor Obama hebben gekozen, kan Europa zeker niet terug naar het Bush-tijdperk.” Asselborn stelt dat hij zeker niet de enige socialist is op EU-niveau die zo over Blair denkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden