Brusselse expert: Niet inenten het beste

BRUSSEL - De roep om vaccinaties mag dan steeds luider klinken, maar van systematisch preventief inenten van de Europese veestapel zal geen sprake zijn. Dat zegt mkz-expert Alf Füssel van de Europese Commissie. Zijn conclusie is dat niet vaccineren nog altijd de beste oplossing is. Alleen in noodsituaties kan een uitzondering worden gemaakt om, zoals in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, de verspreiding van het virus lokaal of regionaal tot staan te brengen.

Woensdag besloot het permanent veterinair comité, waar Füssel deel van uitmaakt, dat in de graafschappen Devon en Cumbria 180000 melkkoeien mogen worden gevaccineerd. De runderen hoeven niet te worden gedood. Terwijl de geënte dieren rond de besmettingshaarden in Nederland uiteindelijk wel binnen twee maanden naar de destructie zouden moeten.

Dat heeft, zegt Füssel, alles te maken met de specifieke situatie in Engeland. Een eiland, waar de export door de BSE-crisis toch al aan banden is gelegd. Bovendien mogen ook de koeien in Cumbria en Devon gedurende zeker een jaar niet uit de regio worden weggehaald. De noodvaccinaties worden uitsluitend gebruikt bij melkkoeien, waarvan de melk en het vlees na verhitting geconsumeerd mogen worden. Export is niet toegestaan. Landbouworganisaties willen zo snel mogelijk toestemming van de regering- Blair voor noodvaccinaties in Devon en Cumbria.

Mond- en klauwzeer komt al 100 jaar voor in onze contreien. In de periferie van Europa, Groot-Brittannië inbegrepen, zijn vaccins altijd al een taboe geweest. Maar het vasteland van Europa is veel moeilijker te isoleren, aldus Füssel. Het oude continent is geografisch verbonden met Azië, de bakermat van het virus.

Toch is tien jaar geleden gekozen voor een non-vaccinatiebeleid in de hele Europese Unie. Füssel ontkent niet dat handelsbelangen een rol speelden. Maar volgens hem geeft preventief vaccineren nu eenmaal geen honderd procent zekerheid en is het bovendien nog duur ook. Europa en ook de VS hebben resoluut gekozen voor stamping-out. Elke uitbraak van de ziekte wordt beantwoordt met onmiddellijke vernietiging van de veestapel.

Het Europese beleid werd gekoppeld aan strenge maatregelen om de ziekte buiten de deur te houden. Maar zelfs die blijken niet altijd te werken. ,,Mkz woekert overal buiten Europa en kan desondanks per ongeluk de EU binnenkomen'', zegt Füssel. Dat het virus in Engeland is opgedoken, met dramatische gevolgen, kan volgens Brussel alleen doordat besmet voedsel of vlees op illegale wijze vanuit Azië het land is binnengesmokkeld.

Het huidige, verwoestende 'virus 01' heeft een lange weg afgelegd. Via India, China, Mongolië, Japan en Zuid-Korea heeft het Europa bereikt. ,,Op grote schaal preventief vaccineren blijft een loterij'', houdt de Europese expert vol. ,,Wij zijn omringd door verschillende soorten virussen. Turkije had met succes een vaccin ontwikkeld om drie varianten te bestrijden. Maar plots duikt er een andere soort van het virus op, waartegen geen vaccin bestaat. In een globale wereld met veel transport van mensen en dieren bestaan nu eenmaal risico's.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden