Brusselse effectenbeurs zakt steeds verder weg

Topman Maurice Lippens van bankverzekeraar Fortis noemde de beurs van Brussel ooit smalend de 'Mickey Mouse'-beurs. De voorbije weken presteerde de beurs zo slecht dat nu ook de Belgische regering alarm slaat.

Deze week spreekt minister van financiën Reynders met de top van de Brusselse effectenbeurs, de voormannen van grote Belgische bedrijven en financiële experts. Die gesprekken mogen geen crisisvergaderingen heten. Dat zou de verwachting wekken dat er snelle oplossingen voor handen zijn. Terwijl de neergang van de beurs veel te maken heeft met de structuur van het Belgische kapitalisme.

Sinds nieuwjaarsdag heeft de Bel-20, waarin de twintig voornaamste fondsen zijn opgenomen (vergelijkbaar met de AEX-index) bijna twintig procent verloren. Massaal werden aandelen gedumpt, hoe hard menig analist ook verkondigde dat 'Brussel' goedkoop was. Vorig jaar presteerde de beurs het slechtst van alle Europese beurzen.

Belgische topondernemers zijn niet mals in hun kritiek. Georges Jacobs van het farmaciebedrijf UCB, dat in de Bel-20 staat, noemde de sfeer op de beurs 'parochiaal'. Jacobs, tevens oud-werkgeversvoorzitter, dreigde UCB uit Brussel weg te halen. De neergang is in de ogen van directeur G. van Acker van de Gewestelijke Investeringmaatschappij voor Vlaanderen een hinderpaal voor diverse Belgische bedrijven om aan voldoende kapitaal te komen.

Veel glans had de beurs al niet. De afgelopen tien jaar verloor zij het ene na het andere 'kroonjuweel', allemaal door overnames. ING kaapte de BBL-bank weg, het Nederlands-Belgische Fortis de ASLK- en de Generale Bank. Franse concerns zorgden ervoor dat de zelfstandige noteringen van Petrofina, Royal Belge en Tractebel verdwenen.

Al jaren worden de ingewikkelde structuren van Belgische holdings als een verklaring voor de malaise ingeroepen. Zo zijn de rol van aandeelhouder en bestuurder niet duidelijk gescheiden. De zogeheten referentie-aandeelhouders brengen geld in, maar eisen ook inspraak in het bestuur. Omdat zij vaak snel resultaat willen zien, komt van een lange-termijnstrategie weinig terecht.

Op haar beurt verwijt de beurs de bedrijven dat zij zich amper profileren bij grote beleggers. Fortis en supermarktketen Colruyt uitgezonderd. Probleem is ook dat Belgische bedrijven meestal minder kapitaal uit emissies halen dan in het buitenland.

Volgens de beurs is de situatie overigens niet dramatisch. Zij wijst erop dat de Bel-20 het vooral slecht doet omdat de index weinig fondsen uit de ict- en mediasector bevat. Die zorgen in de omringende landen voor een hausse. Als je die eruit laat, loopt 'Brussel' niet uit de pas, zegt de beurs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden